Izvor: eKapija | Petak, 24.05.2019.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada RS podstiče privrednike koji povećaju plate ili krenu u direktna ulaganja - Evo koji su uslovi za podsticaje

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske utvrdila je u petak, 24. maja, na 21. sjednici, u Banjaluci, Prijedlog Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske, po hitnom postupku. Razlozi za donošenje ovog Zakona sadržani su u potrebi unapređenja poslovnog okruženja, kojim bi se stvorile pretpostavke za povećanje plata u realnom sektoru, privlačenje domaćih i stranih ulagača u privredu, što bi za cilj imalo privredni rast i dodatno zapošljavanje, saopšteno je iz Ministartava privrede i preduzetništva RS.

U saopštenju je navedeno da je trenutna visina plata na tržištu rada u realnom sektoru i međunarodna kretanja uzrokuje migracije radnika iz Republike Srpske, a što ima negativan uticaj i na produktivnost i konkuretnost privrednih subjekata u RS.

- S obzirom na ove okolnosti pristupilo se izradi Zakona o podsticajima po hitnom postupku kako bi se što hitnije djelovalo u pravcu povećanja plata radnika. Ovim zakonom uređuju se uslovi, korisnici i postupak za ostvarivanje prava na podsticaje za povećanje plata radnika, kao i osnovni elementi za podsticanje direktnih ulagalja u privredu - dadaje se.

Zakonskim rješenjem su predviđena podsticajna sredstva prirednim subjektima po dva osnova, i to: povećanja plate radnika i podsticanja direktnih ulaganja.

Iznos podsticaja za povećanje plate radnika utvrđuje se prema sljedećim kriterijumima:

1) ako je početni iznos plate radnika viši od 550 КM, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara vrijednosti 70% plaćenih doprinosa na povećanje plate,

2) ako je početni iznos plate radnika viši od najniže plate u RS, ali ne prelazi iznos od 550 КM, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara vrijednosti od 30% plaćenih doprinosa na povećanje plate.

Privredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj za povećanje plata u dva obračunska perioda, od kojih jedan period traje od od 1. januara do 30. juna, a drugi period od 1. jula do 31. decembra u jednoj kalendarskoj godini počevši od 1. jula 2019.

Кorisnici podsticaja su privredna društva i samostalni preduzetnici sa sjedištem u Republici Srpskoj iz oblasti proizvodnje, trgovine i usluga.

- Drugi dio zakona odnosi se na stvaranje pretpostavki za uvođenje podsticaja za direktna ulaganja. Slična rješenja imaju i neke druge zemlje regiona, kao što je Republika Srbija, a odnosi se na podršku konkurentnosti poslovnih subjekata kroz podršku njihovim ulaganjima u materijalna i nematerijalna sredstva, u cilju otpočinjanja obavljanja nove poslovne djelatnosti, proširenja postojećih kapaciteta ili proširenja proizvodnje na nove proizvode i proizvodne procese. Takođe, odnosi se i na pribavljanje imovine direktno povezane sa privrednim društvom koje je prestalo sa radom ili bi prestalo sa radom, ako ne bi bilo kupljeno od trećeg lica po tržišnim uslovima, a kojima se može pružiti i podrška zapošljavanju - stoji u saopštenju.

Zakonom se stvara i pravni osnov za izradu Registra podsticaja u privredi na lokalnom i republičkom nivou, čija je priprema već u toku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE