NavMenu

Vlada RS podstiče privrednike koji povećaju plate ili krenu u direktna ulaganja - Evo koji su uslovi za podsticaje

Izvor: eKapija Petak, 24.05.2019. 15:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Republike Srpske utvrdila je u petak, 24. maja, na 21. sjednici, u Banjaluci, Prijedlog Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske, po hitnom postupku. Razlozi za donošenje ovog Zakona sadržani su u potrebi unapređenja poslovnog okruženja, kojim bi se stvorile pretpostavke za povećanje plata u realnom sektoru, privlačenje domaćih i stranih ulagača u privredu, što bi za cilj imalo privredni rast i dodatno zapošljavanje, saopšteno je iz Ministartava privrede i preduzetništva RS.

U saopštenju je navedeno da je trenutna visina plata na tržištu rada u realnom sektoru i međunarodna kretanja uzrokuje migracije radnika iz Republike Srpske, a što ima negativan uticaj i na produktivnost i konkuretnost privrednih subjekata u RS.

- S obzirom na ove okolnosti pristupilo se izradi Zakona o podsticajima po hitnom postupku kako bi se što hitnije djelovalo u pravcu povećanja plata radnika. Ovim zakonom uređuju se uslovi, korisnici i postupak za ostvarivanje prava na podsticaje za povećanje plata radnika, kao i osnovni elementi za podsticanje direktnih ulagalja u privredu - dadaje se.

Zakonskim rješenjem su predviđena podsticajna sredstva prirednim subjektima po dva osnova, i to: povećanja plate radnika i podsticanja direktnih ulaganja.

Iznos podsticaja za povećanje plate radnika utvrđuje se prema sljedećim kriterijumima:

1) ako je početni iznos plate radnika viši od 550 КM, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara vrijednosti 70% plaćenih doprinosa na povećanje plate,

2) ako je početni iznos plate radnika viši od najniže plate u RS, ali ne prelazi iznos od 550 КM, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara vrijednosti od 30% plaćenih doprinosa na povećanje plate.

Privredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj za povećanje plata u dva obračunska perioda, od kojih jedan period traje od od 1. januara do 30. juna, a drugi period od 1. jula do 31. decembra u jednoj kalendarskoj godini počevši od 1. jula 2019.


Кorisnici podsticaja su privredna društva i samostalni preduzetnici sa sjedištem u Republici Srpskoj iz oblasti proizvodnje, trgovine i usluga.

- Drugi dio zakona odnosi se na stvaranje pretpostavki za uvođenje podsticaja za direktna ulaganja. Slična rješenja imaju i neke druge zemlje regiona, kao što je Republika Srbija, a odnosi se na podršku konkurentnosti poslovnih subjekata kroz podršku njihovim ulaganjima u materijalna i nematerijalna sredstva, u cilju otpočinjanja obavljanja nove poslovne djelatnosti, proširenja postojećih kapaciteta ili proširenja proizvodnje na nove proizvode i proizvodne procese. Takođe, odnosi se i na pribavljanje imovine direktno povezane sa privrednim društvom koje je prestalo sa radom ili bi prestalo sa radom, ako ne bi bilo kupljeno od trećeg lica po tržišnim uslovima, a kojima se može pružiti i podrška zapošljavanju - stoji u saopštenju.

Zakonom se stvara i pravni osnov za izradu Registra podsticaja u privredi na lokalnom i republičkom nivou, čija je priprema već u toku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.