Izvor: Klix | Nedjelja, 26.05.2019.| 13:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro zabrana i ograničenje izvoza šumske građe iz BiH

(Foto: Alf Ribeiro/shutterstock.com)
Kao što je ranije najavljivano, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokrenuće proceduru koja bi u konačnici dovela do zabrane izvoza drveta iz BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirko Šarović narednih dana će provesti hitne konsultacije sa nadležnim institucijama i pokrenuti potrebne procedure prema Vijeću ministara BiH, kako bi se zabranio izvoz šumskih drvnih sortimenata iz Bosne i Hercegovine, na period od dvije godine, i uvela taksa na izvoz rezane građe bukve i hrasta, a sve u cilju zaštite domaćih proizvođača.

Namjera je da ove mjere budu jedinstvene za oba entiteta kako bi se u potpunosti smanjio izvoz drvne sirovine i omogućio nesmetan razvoj industrije namještaja u BiH.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH prethodno je zaprimilo od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS te od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, inicijative za zabranu izvoza drvnih sortimenata i uvođenje taksi na izvoz rezane građe.

U junu 2018. godine, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić obznanio je odluku o inicijatvi prema Vijeću ministara da se zabrani izvoz drveta iz BiH na dvije godine, a Vlada FBiH je tada i usvojila ovaj prijedlog.

- Već godinama se drvoprerađivači u oba entiteta žale na nedostatak sirovine. Godinama se iz naše zemlje većinom izvoze neprerađeno drvo i trupci. Umjesto da proizvodimo domaći namještaj, rasprodajemo naše prirodne resurse - objasnio je tada Dedić.

Također, Vlada Republike Srpske u isto je vrijeme zatražila od Vijeća ministara BiH da na dvije godine zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata tarifne oznake 4403 s ciljem razvoja domaće drvoprerađivačke industrije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.