Izvor: Nezavisne novine | Petak, 24.05.2019.| 14:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

VIDOVIĆ: MMF nam nije potreban

Zora Vidović (Foto: youtube.com)
RS nema potrebe za sredstvima Međunarodnog monetarnog fonda jer je punjenje budžeta RS u skladu planom, a sve obaveze se izvršavaju na vrijeme, rekla je Zora Vidović, ministrica finansija RS.

Ona je objasnila da Vlada i Ministarstvo imaju dobru saradnju s MMF-om, čiji predstavnici često imaju komunikaciju s njima, ali da su i sami predstavnici te organizacije rekli da će s novim aranžmanom sačekati formiranje vlasti u FBiH i na nivou BiH.

- Kad se formira vlast, i ako ponuda MMF bude prihvatljivija nego ono što nam nude banke koje nude kredite, i ako bude potrebno za tim sredstvima, vidjećemo šta to znači, ali moramo reći da smo zapise prodali prije mjesec dana s kamatom od nula odsto - rekla je Vidović.

Dodala je da je odlučeno da se s zaduženjima ide jednim dijelom obveznicima, a jednim dijelom trezorskim zapisima. Trudiće se, kako kaže, da maksimalno ovaj dio bude pokriven zapisima, s obzirom na to da banke kupuju zapise i po kamatnoj stopi od nula odsto jer ako novac drže na računu Centralne banke BiH, moraju plaćati negativnu kamatnu stopu.

- Sigurno nam je ekonomičnije da idemo tamo gdje nema kamata - rekla je ona i dodala da je problem što banke ne žele da daju kredite za privrednike jer ih smatraju rizičnijom kategorijom od poslovanja s državom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.