Izvor: Tanjug | Petak, 24.05.2019.| 13:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kraljevo prvi grad u Srbiji koji je rekao "ne" malim hidroelektranama

Ilustracija (Foto: iLUXimage/shutterstock.com)
Gradska vlast u Kraljevu odlučila je da više ne izdaje građevinske dozvole za gradnju malih hidroelektrana, a na taj potez odlučili su se nakon što su investitori doslovno skrenuli rijeke u cijevi i potpuno uništili živi svijet oko planinskih reka na području Kraljeva, piše Blic.

Kako navodi list, u poslednje dvije, tri godine izgrađeno je tridesetak mini elektrana, a samo na reci Studenici planirana je gradnja tri hidroelektrane i podizanje brane od oko 13 metara kako bi se stvorilo manje jezero na samo pet kilometara od istoimenog manastira.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić rekao je da ima primjera gdje je potpuno uništena životna sredina i gdje je nastao pomor ribe, a najdrastičnije je tamo gdje su rijeke, kako kaže, jednostavno prestale da postoje, odnosno sada teku kroz cijevi, kakav je slučaj s Jošanicom, dok pola Samokovske rijeke, od 20 kilometara toka, prolazi kroz cijevi.

- Zbog toga smo rešili da budemo rigorozni prije nego što izdamo dozvolu za gradnju mini hidroelektrena. Osim poreza na imovinu, grad Kraljevo nema nijednu korist od njih - kazao je za Blic Terzić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.