Izvor: Capital | Petak, 24.05.2019.| 12:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pet ponuda za uništavanje više od 2.500 oduzetih vozila UIO BiH - Uskoro izbor najpovoljnijeg ponuđača

Ilustracija
Na javni poziv Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za prikupljanje ponuda za uništavanje 2.694 vozila koja su oko 15 godina uskladištena u regionalnim centrima u Banjaluci, Sarajevu, Tuzli i Mostaru stiglo je pet ponuda, potvrdili su za portal Capital u UIO.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević rekao je da će komisija u narednih nekoliko dana izabrati najpovoljnijeg ponuđača po lotovima.

- Stiglo je pet ponuda od pet firmi. Na javnom otvaranju ponuda konstatovane su i cijene koje su ponuđači ponudili, a koje se kreću od 0,10 KM do 0,26 KM po kilogramu. Čim komisija provjeri ispunjenost svih uslova traženih u tenderskoj dokumentaciji, biće izabrani ponuđači za svaki LOT - kazao je Kovačević.

Radi se o vozilima koja je UIO uglavnom zaplijenila zbog carinskih prekršaja, a koja su pravosnažnim sudskim odlukoma oduzeta. S obzirom na to da UIO i Savjet ministara BiH gotovo deceniju i po nisu uspjeli da nađu način za rješavanje ovog problema, vozila su propala i danas su samo za staro gvožđe, a godinama je čak plaćan i zakup za njihovo skladištenje.

U UIO su ranije rekli da ova vozila nisu mogli prodati jer su u momentu oduzimanja bila starija od sedam godina, što je bio zakonski uslov za uvoz i registraciju u BiH.

Naveli su i da su problem pokušali riješiti u nekoliko navrata, ali da je uvijek kočilo u Savjetu ministara BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.