Izvor: Tanjug | Petak, 24.05.2019.| 08:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Panasonic se pridružio američkim "sankcijama" prema kompaniji Huawei

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Japanska multinacionalna kompanija Panasonic odlučila je da suspenduje isporuku određenih komponenti kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huawei, nakon što su SAD uvele toj kompaniji restrikcije na izvoz.

- Broj proizvoda koji su pogođeni tom odlukom je ograničen i teško da će biti ikakvog uticaja na zaradu - tvrdi neimenovani predstavnik Panasonica.

Prema navodima sajta Nikei Ejžan Rivju (Nikkei Asian Review), komponente koje su u pitanju su povezane sa pametnim telefonima.

Panasonic isporučuje dijelove za telefone Huawei.

Prethodno je britanski prizvođač čipova ARM saopštio da se pridržava odluke SAD kojom je kineskoj kompaniji blokiran pristup američkoj tehnologiji.

Huawei, kao i Apple i proizvođač čipova Kalkom, koriste ARM-ove šeme za razvijanje procesora za napajanje svojih pametnih telefona.

BBC je ranije prenio da je ARM, koji je u vlasništvu japanske Softbanke, naložio svim zaposlenima da obustave sve aktivne ugovore sa kompanijom Huawei pošto su SAD dodale tu kompaniju na "crnu listu" preduzeća sa kojima američke firme ne treba da posluju.

Huawei je u međuvremenu saopštio da bi sopstveni operativni sistem mogao da predstavi najkasnije u proljeće 2020, nakon što mu je onemogućeno korišćenje Guglovog operativnog sistema Android, kazao je predstavnik kompanije Ju Čengdong.

On je objavio da će Huawei uskoro razviti sopstveni operativni sistem za pametne telefone, tablete i druge pametne uređaje, kao i za televizijske prijemnike i automobile. Sistem bi mogao biti dostupan klijentima najranije ove jeseni, a najkasnije u proljeće sledeće godine, izjavio je Ju za kineski list Phoenix ifeng Tech, prenosi portal Seebiz.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.