NavMenu

Crna Gora uskoro raspisuje tender za dodjelu ugovora za istraživanje i proizvodnju nafte

Izvor: B92 Petak, 24.05.2019. 08:30
Komentari
Podeli
(Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)
Zbog rezultata nedavno završenih istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju i cijena "crnog zlata" na tržištu, Podgorica ne odustaje od ambiciozne ideje.

U narednom periodu se očekuje raspisivanje tendera za dodjelu ugovora za istraživanje i proizvodnju nafte, kao i specifičnog ugovora za istraživanje koji bi mu prethodio, saopšteno je u Upravi za ugljovodonike.

U Upravi navode da je tenderska dokumentacija za dodjelu ugovora za istraživanje, koje bi uslijedilo nakon istraživanja italijansko-ruskog konzorcijuma Eni-Novatek i grčkog Energeana, već spremna, te da se očekuje njeno objavljivanje na Vladi, prenosi RTCG.

- Tenderska dokumetacija za dodjelu ugovora za istraživanje, koja uključuje i model ugovora sa svim tehničkim specifikacijama i uslovima za predmetni tender je pripremljena i očekuje se da bude obavljena od Vlade Crne Gore - naveli su u Upravi, dodajući da je objavljivanje tendera za naftu i gas ciklično, te da je dodjelom prvih ugovora i ispitivanjima podmorja krajem prošle i početkom ove godine, taj proces tek počeo.

Budući tender je namijenjen geofizičkim kompanijama koje će o sopstvenom trošku i riziku vršiti seizmička istraživanja crnogorskog podmorja.

- Nakon istraživanja, geofizičke kompanije nude i prodaju interpretirane podatke naftnim kompanijama. Država pri tome ostaje vlasnik podataka, a kroz ugovor daje pravo kompanijama da te podatke nude većem broju klijenata. Ovaj tender ne uključuje prava za proizvodnju ugljovodonika - objasnili su predstavnici Uprave.

Oni ističu i da neće biti pomjeranja rokova za objavu rezultata prethodna dva istraživanja, te da proces obrade podataka teče po planu.

Rezultati istraživanja na blokovima 30 i 26, koje je realizovala kompanija Energean, biće poznati krajem ove godine, dok između jula i septembra možemo očekivati prve rezultate istraživanja blokova četiri, pet, devet i deset, povjerene koncesionaru Eni-Novatek.

Istraženi blokovi čine manje od 20% ukupnog crnogorskog podmorja, a ostalih 80%, kako očekuju u Upravi, biće ispitano u budućnosti.

Nakon analize ispitanih površina, nije moguće sa sigurnošću tvrditi da li će se u istraženoj geološkoj formaciji naći nafta i da li će potencijalno nađene rezerve nafte i gasa služiti komercijalnoj proizvodnji.

- Seizmička istraživanja mogu nam dati odgovor da li u ispitivanom prostoru postoje geološke strukture u kojima je moguće naći naftu i gas ili ne. Nakon što se utvrdi postojanje struktura i one budu izbušene, moći će se dati odgovor na pitanje da li u podmorju Crne Gore, tačnije u izabranim strukturama, postoje rezerve nafte i gasa. Za odgovor na to pitanje moraćemo sačekati rezultate prvih istražnih bušotina planiranih za sledeću godinu - istakli su u Upravi.

Ugovorom o koncesiji definisano je da tokom prvog istražnog perioda koncesionari završe 3D seizmičko snimanje i izbuše prvu istražnu bušotinu na 6,5 kilometara dubine. Nakon toga slijedi drugi istražni period koji će trajati tri godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.