Izvor: RTS | Petak, 24.05.2019.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Danska na dobrom putu da do 2020. pretvori poljoprivredu u 100% organsku

Ilustracija (Foto: Twin Design/shutterstock.com)
Danska je prije nekoliko godina donijela odluku da se do 2020. cjelokupna poljoprivredna proizvodnja pretvori u organsku. Čini se da su na dobrom putu.

Globalni procvat organskog tržišta pokazuje da je sve veći broj ljudi spreman da potroši više kako bi imali kvalitetniju i zdraviju ishranu. To donosi i velike ekonomske dobiti, a još je važnije to što predstavlja znak spoznaje svakog pojedinca do koje mjere je ugrožen opstanak zdravog života.

Danci su više stotina miliona evra iskoristili na najbolji način, pa se i u mnogim školama i drugim institucijama forsira organska ishrana. Dobar akcioni plan koji je Vlada donijela pokazao je rezultate i konkretnu dobrobit koja se odražava i na poboljšanje zdravlja građana ove zemlje, ali i na sve manji negativan uticaj čovjeka na okolinu.

Oni koji se nisu najbolje snašli i na vrijeme preorijentisali svoju proizvodnju na organsku, zapali su u dugove, a neki su doživjeli i totalni bankrot. Samo prošle godine to se desilo sa 124 proizvođača.

Ministarstvo zaštite životne sredine i dalje se zalaže za preusmjeravanje zemljišta u oblasti organskog uzgoja, traže se načini da se prečisti i osposobi svaki pedalj plodne zemlje, kako bi se ona iznajmila onima koji žele da se bave eko-poljoprivredom.

Osim reforme na poljima, desila se i ona u školama. Uvedeni su predmeti o zdravoj ishrani, značaju organske proizvodnje i načinima da se planeta zaštiti od dalje propasti, za koju je direktno ili indirektno kriv čovjek.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.