Izvor: eKapija | Petak, 24.05.2019.| 09:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Održan FMCG Brand Forum u Beogradu - Ironija u malim količinama može biti veoma korisna u advertajzingu

(Foto: Aleksandra Kekić)
Konferencija o marketingu brendova u sektoru robe široke potrošnje (FMCG Brand Forum) okupila je u Beogradu više od 300 učesnika iz domaćih i regionalnih kompanija koji su željeli da saznaju više o trendovima u sektoru kojim se bave.

Govorilo se o trendovima u medijima, a posebno o digitalnom sadržaju, kao i o važnosti podataka, koji se danas prikupljaju i interno i eksterno. Bilo je riječi o značaju televizije i štampe, a svakako i kanala koji sada i više nisu novi, ko što je You Tube.

Veliki aplauz zaslužio je grafički dizajner Slavimir Stojanović, vlasnik kompanije Futro Design, koji je na ličan i potpuno otvoren način govorio o tome kako su rano djetinjstvo, odrastanje, a na kraju i stvaranje porodice uticali na njegov kreativan rad. Dobitnik je nagrada na evropskom i svjetskom nivou kada je riječ o kreativnim rješenjima za reklamne plakate, logoe, pa čak i zastavu mira u Hagu.

- Ironija je kao diskurs dominantna u svijetu. U velikim količinama je otrov, ali je u malim veoma korisna. Da biste je upotrijebili na pravi način, morate razmijeniti povjerenje i razumijevanje sa klijentom - poručio je Stojanović.

Advertajzing u službi biznisa bila je tema Nikole Paruna, iz firme Ovation BBDO. On je rekao da advertajzing ima jak uticaj na razne aspekte života.

- Svi se sjećamo pjesme "Noblice, Noblice, siđite sa police", "Ili jesi, ili nisi", "Dobro jutro, džezveri". To je dokaz da advertajzing mijenja naš govor, ulazi u jezik - objasnio je Parun.

Naglasio je da je svrha advertajzinga informisanje kupaca, ubjeđivanje i podsjećanje na brendove, koje su izgubili iz fokusa. Da bi se ovo ostvarilo, dolazi se do stvaranja pravih umjetničkih rješenja, kojima se potrošači edukuju, a stvaraju se ponuda i potražnja.

- Ipak, sve ovo je potrebno, ali ne i dovoljno. Svrha advertajzinga broj jedan jeste pogonsko gorivo za razvoj brenda. Adekvatnim tretiranjem brenda podstiče se njegov rast i potentnost kompanije. Efikasan advertajzing je pleonazam - naglasio je govornik.

On je objasnio i da su u kreiranju brenda posebno važne integrisane komunikacije, koje prave razliku. To su one koje su usklađene sa brendom, čime se postiže prepoznatljivost; one koje daju dovoljno informacija da se prepoznaje da su dio iste kampanje, čime se ostvaruje sinergija i na kraju da su to sve grane jednog stabla, čime je ostvarena koherentnost.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.