Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 11.08.2009.| 09:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nakon inicijative Udruženja potrošača BiH o osnivanju institucije ombudsmana za bankarstvo: Bankari za, politika protiv

(Foto: b)

Bankari podržavaju ideju o osnivanju ombudsmana za bankarstvo, dok predstavnici vlasti u BiH smatraju da takva institucija ne bi bila od prevelike koristi.

Udruženje potrošača u BiH pokrenulo je inicijativu za osnivanje institucije ombudsmana za bankarstvo radi sprečavanja daljih nameta koje banke zadnjih mjeseci uvode klijentima, tvrdeći da to čine mimo zakona. Osim podizanja kamata na potrošačke kredite, u Udruženju navode i praksu pojedinih banaka da slanje obavještenja žirantima o neredovnom izmirenju rata kredita naplaćuju 20 KM.

"Banke više nemaju granice u nametima. Pokušavaju na sve moguće načine da dođu do novca, a to se lomi preko leđa običnih građana", kaže sekretar Udruženja potrošača Mensud Lakota.

Udruženje banaka BiH smatra da bi bilo dobro imati ombudsmana, ali ne samo za bankarstvo nego za cijeli finansijski sektor kao što je to u zemljama Evropske unije.

"Mi se već duže vrijeme zalažemo za uspostavu ombudsmana za finansije. Ombudsman bi davao preporuke za pravni aspekt finansijskog poslovanja, a preko njega bi imali i vezu sa direktivama EU u ovom sektoru", kaže Samir Lačević, rukovodilac za bankarske poslove, edukaciju i trening u Udruženju banaka BiH.

On tvrdi da je potreba za ovakvom institucijom postala očigledna prilikom nedavnih diskusija s entitetskim inspekcijama i Kancelarijom ombudsmana za zaštitu potrošača BiH zbog podizanja kamata na kredite.

"Trebamo specijaliziranog sagovornika. Ombudsman za potrošače je više usmjeren na prodajne objekte, a ne na banke i finansijske institucije", ističe Lačević.

Fuad Kasumović, zamjenik ministra trezora i finansija BiH, smatra da bi ombudsman za bankarstvo bio dodatna institucija koja ne bi bitnije promijenila stanje, a vjerovatno bi bila plaćena iz budžeta.

"Slažem se da su kamatne stope nemoralno visoke i da banke u ovoj krizi ostvaruju velike zarade, ali nisam siguran da bi nova institucija mogla promijeniti stanje. Trebali smo uspostaviti jedinstvenu bankarsku superviziju, što je jedan od uslova EU, ali ni to nismo uspjeli", ističe Kasumović.

Sličnog mišljenja je Adem Ibrahimpašić, zamjenik predsjednika Komisije za finansije i budžet Doma naroda parlamenta BiH.

"Od ombudsmana za bankarstvo ne bi bilo neke koristi, ali ni štete. I ombudsmani koje imamo nisu u nekoj funkciji, jer se njihove preporuke slabo poštuju. Ne trebamo inflaciju ombudsmana, jer već sada imamo ove institucije na državnom i entitetskom nivou", kaže Ibrahimpašić i dodaje da je jedno od rješenja da građani bolje paze šta potpisuju kad se zadužuju u bankama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.