NavMenu

Vlada HNK nakon osam godina proširila listu za 22 nova generička lijeka

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.05.2019. 12:41
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: shutterstock.com)Ilustracija
Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je usvojila izmjene i dopune liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret Zavoda za zdravstveno osiguranje HNK.

Ovom odlukom, na listu lijekova koja nije proširivana od 2011. godine, uvrštena su 22 nova generička lijeka iz grupe inzulina, antiepileptika, antikoagulansa, antihipertenziva, antipsihotika, antidepresiva, analgetika i hipolipemika.

Takođe je utvrđena "A" i "B" lista lijekova, s tim da se lista "A" finansira u 100% iznosu na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, dok se na "B" listi nalaze lijekovi sa učestvovanjem Zavoda u određenom procentu.

- Na taj način, uvodi se red u utvrđivanju listi lijekova s aspekta finansiranja. Za finansiranje nove proširene liste u prvoj godini propisivanja biće osigurano oko 1,5 mil KM. Istaknuto je kako je, nakon nedavnog povećanja obima prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, današnja odluka potvrda odlučnosti Vlade da intenzivno radi na proširenju prava zdravstvenih osiguranika - navodi se na sajtu Vlade HNK.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.