Izvor: eKapija | Četvrtak, 23.05.2019.| 12:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada HNK nakon osam godina proširila listu za 22 nova generička lijeka

Ilustracija (Foto: shutterstock.com )
Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je usvojila izmjene i dopune liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret Zavoda za zdravstveno osiguranje HNK.

Ovom odlukom, na listu lijekova koja nije proširivana od 2011. godine, uvrštena su 22 nova generička lijeka iz grupe inzulina, antiepileptika, antikoagulansa, antihipertenziva, antipsihotika, antidepresiva, analgetika i hipolipemika.

Takođe je utvrđena "A" i "B" lista lijekova, s tim da se lista "A" finansira u 100% iznosu na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, dok se na "B" listi nalaze lijekovi sa učestvovanjem Zavoda u određenom procentu.

- Na taj način, uvodi se red u utvrđivanju listi lijekova s aspekta finansiranja. Za finansiranje nove proširene liste u prvoj godini propisivanja biće osigurano oko 1,5 mil KM. Istaknuto je kako je, nakon nedavnog povećanja obima prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, današnja odluka potvrda odlučnosti Vlade da intenzivno radi na proširenju prava zdravstvenih osiguranika - navodi se na sajtu Vlade HNK.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.