NavMenu

Cijene prehrambenih proizvoda u BiH u odnosu na zemlje u okruženju i EU: Potrošačka korpa u BiH daleko skuplja od najvećeg broja zemalja u Europi

Izvor: Večernji list Ponedjeljak, 10.08.2009. 15:35
Komentari
Podeli

Uspoređujući cijene prehrambenih proizvoda u BiH sa zemljama u okruženju, ili onima iz Europske unije, može se zaključiti da zapravo hrana nije skupa, nego je nizak standard kod Hercegovaca i Bosanaca. Samo je u nominalnom iznosu potrošačka korpa u BiH nešto manja ili jednaka onima u ostalim europskim zemljama, ali, uzme li se u obzir kupovna moć bh. građana, potrošačka korpa ne samo da nije najniža, već je daleko skuplja od najvećeg broja zemalja u Europi.

U regiji, koja posljednjih godina sve više postaje crna rupa u Europi, od cijena osnovnih artikala iz potrošačke korpe u BiH samo su niže cijene u Makedoniji i Albaniji.

"Gotovo svaki stanovnik BiH od svoje plaće, ukoliko je uopće ima, izdvaja 80 % za hranu. Tako ne žive stanovnici EU, a ni oni iz zemalja u okruženju", tvrdi sekretar Udruge potrošača BiH Mensud Lakota. Kako bi preživjela, prosječnoj porodici u BiH porebno je mjesečno osigurati 1.651 KM. Kako je izračunala Udruga za zaštitu potrošača, najveći dio ovog iznosa, čak 652 KM, potrebno je izdvojiti za hranu, a ostatkom se moraju pokriti režijski troškovi, odjeća, obuća, prijevoz i sl. Kako je prosječna plaća u BiH 786 KM sa sigurnošću se može utvrditi kako većina građana u BiH živi na rubu egzistencije.

Prema podacima udruge, 40 % građana u Bosni i Hercegovini imaju primanja koja nisu dostatna ni pokriti troškove za hranu. Kako je najpopularnije uspoređivati se sa zemljama EU, tako cijene pojedinih namirnica u BiH čine od 66,1, pa do 115,4 % prosječnih cijena zemalja iz EU.

U BiH je najbolje kupovati voće i povrće, koje je 40 % jeftinije od onog koje se prodaje u EU. Po ulje i mast bolje je otići u jednu od zemalja EU, tamo je ono jeftnije za 16 %. Cijena hljeba je povoljna, 33,6 % je jeftinija od iste količine u Europi. Riba je 28,3 %, a meso 25,3 % jeftinije od europskih cijena. Cijene mlijeka, sira i jaja su 18,4 % niže od prosječnih cijena u EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.