Izvor: eKapija | Četvrtak, 23.05.2019.| 08:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Započeta sadnja najvećeg manastirskog maslinjaka u Hercegovini

Ilustracija (Foto: iphotobank/shutterstock.com)
Monasi manastira Tvrdoš, kod Trebinja, započeli su sadnju do sada najvećeg manastirskog maslinjaka, na imanju površine od desetak dunuma. Izabrane su italijanske sorte koje su se pokazale dobrim za ovo podneblje – pendolino, lećino, ćepresino, koratina i fontoja, prenosi Agroportal.

Jeromonah tvrdoški, otac Porfirije, koji je prije petnaestak godina uz tadašnjeg vladiku Grigorija i igumana tvrdoškog Sava inicirao sadnju prvih sorti, kaže da je taj pionirski poduhvat i te kako urodio plodom. Danas je ogromna potražnja za tvrdoškim maslinama i maslinovim uljem, prenosi agroportal.ba.

Manastir u ovom trenutku ima blizu 1.000 stabala masline. Koje se, zajedno sa vinovom lozom, uzgajaju na manastirskom imanju i o njima brinu naši monasi. Kao i o velikom pčelinjaku i sve nam je Bog dao da bude uspješno. Ali će novi nasadi višestruko uvećati i broj stabala i prinose.

Napominje da na jesen planiraju i sadnju prvih pedesetak stabala masline istarske bjelice. Ona je takođe pogodna za ovo podneblje. Ona bi, kao i prethodni maslinjaci, trebalo da ima dobar rod.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.