NavMenu

UNESCO stavlja Ohrid na listu ugroženog svjetskog nasljeđa

Izvor: Radio 021 Četvrtak, 23.05.2019. 08:32
Komentari
Podeli
Crkva Svetog Nauma na OhriduCrkva Svetog Nauma na Ohridu
UNESCO preporučuje da se kulturno i prirodno nasleđe Ohridskog regiona stavi na listu ugroženog svjetskog nasljeđa, preneli su makedonski mediji.

U nacrtu izveštaja koji će biti razmatran na predstojećoj konferenciji Komiteta za svjetsko nasljeđe u Bakuu, od države se traži potpuni moratorijum na bilo kakvu urbanu transformaciju na obali Ohridskog jezera, dok se ne finaliziraju i usvoje efektivna zakonska rješenja za zaštitu i mehanizmi za njihovo sprovođenje. Prema izvještaju UNESCO-a, glavni problem Ohrida je nedovoljan napredak u rješavanju problema i stalne pretnje i opasnosti od velikih infrastrukturnih i razvojnih projekata.

Navodi se da je malo urađeno na primjeni prioritetnih preporuka monitoring misije UNESCO koja je u Ohridu boravila 2017.

- Neodgovarajuće građenje sa neodgovarajućim urbanim razvojem, eksploatacijom obale, povećano zagađivanje, narušavanje i uništavanje životne sredine, kao i nekontrolisan urbani razvoj izazvan pritiskom turizma - kritike su u nacrtu izvještaja za Ohrid i Ohridsko jezero koji su od 1980. na UNESCO-voj listi svjetske baštine.


Od vlasti Sjeverne Makedonije se traži da napravi procjenu nelegalnih građevina i da se utvrdi njihov uticaj na zaštićeno područje, kao i rušenje svih objekata koji predstavljaju opasnost za područje, uz istovremeno strogo sprovođenje zakona i pravilnika za sprečavanje nove divlje gradnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.