Izvor: Dnevni avaz | Četvrtak, 23.05.2019.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Početak izgradnje Bloka 7 moguć na jesen - Uskoro kreću pripremni radovi na najvrijednijoj investiciji u Tuzli

(Foto: elektroprivreda.ba)
Prvi strojevi koje će pripremati gradilište budućeg Bloka 7 Termoelektrane Tuzla na teren bi trebale izaći u narednih mjesec dana, a početak gradnje očekuje se na jesen, kazali su za Avaz.ba u Elektroprivredi BiH i Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH.

Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH, pojasnio je da se do tada trebaju završiti samo neke proceduralne stvari. Između ostalog, Vijeće ministara BiH treba dati podršku, što je bilo na dnevnom redu juče, 22. maja, ali je sjednica odgođena.

- Kineski partner u svom parlamentu trebaju dobiti odobrenje. Na ljeto očekujemo početak pripremnih radova, što je veliki posao koji će trajati duže od godinu, jer podrazumijeva premještanje dalekovoda, ravnanje terena, odvodnih kanala. Međutim, paralelno s tim može početi gradnja Bloka 7 - kazao je Salkić.

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, ističe da će domaće firme biti angažovane za pripremne radove, dok će i do 33% glavnih radova izvoditi kompanije iz BiH. Ko će to biti, dodao je, u ovom trenutku se ne zna.

Nedavno je Vlada FBiH zadužila ovo ministarstvo i Elektroprivredu BiH da ubrzaju sve aktivnosti u vezi s gradnjom Bloka 7, ali i Bloka 8 u Termoelektrani Kakanj i Bloka 1 u Termoelektrani Banovići.

- Blok 7 završena je priča. Preostala dva su u proceduri. Za blok u Banovićima treba osigurati finansiranje 15% od ukupne investicije za modernizaciju, odnosno produženje stepena gotovosti rudnika da isporučuje ugalj tom novom bloku i Tuzli – rekao je Džindić.

Blok 7 mijenja postojeća tri bloka, koja moraju biti ugašena do 2023. Rok za gradnju je 56 mjeseci. Cijela investicija vrijedna je 786,3 mil EUR. Pripremni radovi trebali bi koštati 16 mil EUR.

Kada je riječ o Bloku 8 TE Kakanj, koji je također zamjenski kao i Blok 7, iz Elektroprivrede BiH napominju da je u toku natječajna procedura za izradu i izmjenu investicijsko-tehničke dokumentacije, te da bi uskoro mogli znati ko će je raditi.

- Za njenu izradu treba deset mjeseci. Nakon toga znat će se iznos investicije. Teško je prognozirati početak gradnje ovog bloka, ali logično bi bilo da krene prije nego što se sagradi Blok 7 - pojasnio je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.