Izvor: eKapija | Srijeda, 22.05.2019.| 13:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Međunarodna agencija za obnovljivu energiju otvara ENERGA 2019 izvještajem o analizi tržišta OIE u Jugoistočnoj Evropi

(Foto: jaroslava V/shutterstock.com)
Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) otvara konferencijski program ENERGA 2019 sa temom "Analiza tržišta obnovljive energije: Jugoistočna Evropa".

IRENA-in serijal obuhvata znanja i iskustva iz različitih regiona i identifikuje goruće trendove u javnoj politici i razvoju tržišta. Prva četiri izdanja su obuhvatila Golfski Zaljev (2015 i 2019), Latinsku Ameriku (2016) i Jugoistočnu Aziju (2018).

Tokom ENERGA konferencije, IRENA će predstaviti izvještaj: "Analiza tržišta obnovljive energije: Jugoistočna Evropa", koji ocrtava politike u oblasti obnovljivih izvora energije, troškove, mogućnosti i potencijale u regiji.

Izvještaj se bavi nizom važnih pitanja, od ključnih tehnologija kao što je moderna bioenergija, do regionalnog investicionog okruženja. Izvještaj također daje pregled socijalno-ekonomskih koristi razvoja obnovljive energije u Jugoistočnoj Evropi, uključujući njen uticaj na stvaranje radnih mjesta, BDP i opšte blagostanje – navode iz IRENA-e.

Konferencija ENERGA 2019 će, kao i prethodnih godina okupiti najznačajnije predstavnike vladinog i nevladinog sektora, istraživačko-obrazovnih institucija i privrede. U fokusu tema konferencije ENERGA 2019 su tržišta obnovljive energije, investicije i integracije obnovljivih izvora energije u BiH, sa fokusom na integraciju vjetroelektrana, Blok 7 TE Tuzla, maloprodajno tržište električne energije u BiH i biogasne elektrane kao prilika za poljoprivrednike.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.