NavMenu

Upoznajte Attendo - elektronski sistem za potpunu i efikasnu kontrolu radnog vremena

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.06.2019. 13:07
Komentari
Podeli

Attendo sistem, kao proizvod BiH kompanije SYSTECH, predstavlja softversko i hardversko rješenje za evidenciju radnog vremena, a rezultat je višegodišnjeg razvoja na osnovu iskustava korisnika Attendo sistema. Za korisnike najvažniji dio sistema je web orijentisana aplikacija bazirana na modernim tehnologijama i dizajnirana kao set pažljivo osmišljenih funkcionalnosti kako bi se olakšalo praćenje i evidentiranje radnog vremena svakog zaposlenika.

Aplikacija je razvijena u skladu sa važećom zakonskom regulativom. Njeni osnovni ciljevi su omogućavanje automatizacije obračuna novčanih naknada zaposlenih, lakše i jednostavnije upravljanje podacima o njihovom radnom vremenu, eliminisanje nedostataka i propusta u organizaciji posla, jednostavnija organizacija radnih smjena, poboljšanje poslovnih procesa, te sveobuhvatno efikasnije poslovanje.

Osim navedenog, pomoću nove Attendo android i/ili IOS aplikacije omogućava se prijava/odjava na virtuelnim uređajima bez fizičkog kontakta sa uređajima za evidenciju radnog vremena. Prijava na virtuelni uređaj se omogućava se na osnovu provjere GPS pozicije ili IP adrese. Jasno je koliku prednost nosi ovakva funkcionalnost kada je u pitanju terenski rad, odnosno radno vrijeme provedeno van firme.

Attendo sistem za evidenciju radnog vremena zaposlenih i/ili kontrolu pristupa, obuhvata bilježenje i memorisanje prolazaka, dozvolu pristupa, obradu podataka, te na osnovu prikupljenih podataka kreiranje izvještaja.

Sistem se sastoji od terminala za idenftikaciju RFID kartica, otiska prsta, prepoznavanja lica ili PIN-a, serverske aplikacije, ranije pomenute web aplikacije za administraciju i upravljanje samim sistemom, kao i završnog pregleda izvještaja.

Attendo sistem omogućava evidentiranje dnevnih događaja, kao što su: dolazak na posao, pauza, službeni izlazak, odlazak sa posla, privatni izlazak i slično, ali i definisanje vremenskog okvira u kome je omogućen pristup ili evidentiranje. Na ovaj način omogućena je potpuna i efikasna kontrola vremena koje uposlenici provedu na poslu, kontrola njihovog kašnjenja, prekovremenog rada, bolovanja, godišnjih odmora, odsustava u toku radnog vremena, a na kraju i lakši završni obračun novčanih naknada za rad uposlenika.

U sistemu su predviđeni generički izvještaji koji omogućavaju pregled prikupljenih informacija, ali je također ostavljena i mogućnost da korisnik sam kreira adekvatne izvještaje prema potrebama svog poslovanja. Sistem također omogućava i preuzimanje svih podataka u formi Excel dokumenata, kao i neophodnu komunikaciju sa drugim sistemima, putem web servisa, što ovisno o prirodi poslovanja i zakonskim odredbama može biti i jedna od najvažnijih prednosti Attendo sistema.

Vrijednosti i prednosti Attendo sistema prepoznale su neke od najvećih kompanija u BiH, te u kompaniji SYSTECH ističu da se mogu pohvaliti uspješnom saradnjom sa Prevent grupacijom, članicama AS Grupacije, JP Autoceste FBiH, te mnogim drugim privatnim i javnim kompanijama.

Takođe, iz ove kompanije poručuju da je vrijeme previše dragocjen resurs da se ne bi optimalno koristio!

Važnost efikasne evidencije radnog vremena

S obzirom na tempo modernog života savremenog čovjeka, sa sigurnošću možemo tvrditi da je vrijeme najdragocjeniji resurs koji nam se stavlja na raspolaganje. Bespotreban gubitak vremena ne može da se nadoknadi. Vrijeme se ne može kupi, pohraniti, stornirati za buduće korištenje, i svaki trenutak koji uzalud prođe, otišao je u bespovrat i predstavlja nenadoknadiv gubitak. Zbog toga je od ogromne važnosti vrijeme racionalno iskoristiti i planirati efikasno njegovo trošenje, kako u privatnom životu, tako i u poslovnom.

Evidencija radnog vremena koja se vrši u realnom vremenu, kontinuirano, omogućava transparentnost radnih navika uposlenika, daje uvid u količinu vremena koje uposlenik provede na poslu, i koje utroši za izvršavanje određenog zadatka ili projekta. Zbog toga evidencija radnog vremena postaje sastavnim dijelom modernih poslovnih sistema, te čini važan dio obrade poslovnih informacija poslovnog subjekta. Pri tome evidencija radnog vremena se može vršiti ručno, u pisanoj formi u obliku knjige, ali i elektronski, korištenjem softverskih i hardverskih rješenja razvijenih u te svrhe.

Detaljne informacije o zakonskim odredbama vezano za evidenciju radnog vremena se mogu pronaći u Službenim novinama FBiH broj 92/16 od 18. novembra 2016. godine. Tom prilikom je objavljen Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima i drugim osobama angažovanim na radu. Važnost primjene ovog pravilnika naglašavaju i kaznene odredbe koje se kreću od od 1.000 KM do 10.000 KM za pravno, te od 2.000 KM do 5.000 KM za odgovorno lice.

Širenje mreže saradnika

SYSTECH d.o.o. je u procesu traženja poslovnih saradnika u BiH, regiji i zapadnoj Evropi, kako za distribuciju naših rješenja, tako i za razvoj novih softverskih i hardverskih rješenja po zahtjevima klijenata, te ih ovim putem pozivamo da nas kontaktiraju.

SYSTECH d.o.o.

Tel: +387 33 788236

Fax: +387 33 788235

Braće Begić 48, 71000 Sarajevo

Bosna i Hercegovina

www.systech.ba


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.