Izvor: eKapija | Srijeda, 22.05.2019.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EBRD raspisuje tender za izradu studije izvodljivosti južne gasne interkonekcije

Ilustracija (Foto: Sergey_R/shutterstock.com)
Naredne sedmice na internet stranici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) trebao bi biti objavljen tender za izradu studije izvodljivosti, kao i studije uticaja na okoliš za izgradnju takozvane južne interkonekcije, odnosno gasovoda kojim će se FBiH spojiti sa Hrvatskom, kazao je za Faktor direktor BH-Gasa Jasmin Salkić.

- S obzirom na EBRD-ove procedure, a ovaj tender će biti realizovan putem EBRD-a, očekujemo da će najbolji ponuđači biti odabrani početkom augusta ove godine, kada bi trebala početi i izrada ove dvije studije. Također, početkom augusta bi trebala da počne i izrada idejnog projekta za južnu interkonekciju, koji će uključivati i elaborat eksproprijacije zemljišta na trasi gasovoda. Izrada ove dvije studije kao i idejnog projekta trebala bi biti završena u augustu naredne godine – pojasnio je Salkić.

Južna interkonekcija podrazumijeva izgradnju gasovoda na dionici Zagvozd – Posušje – Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar. Ovim gasovodom bi se trebao osigurati drugi izvor snabdijevanja FBiH ovim energentom, kako više ne bi zavisila isključivo od ruskog gasa. Time bi se ujedno stvorila konkurencija dobavljača na gasnom tržištu FBiH, što bi u perspektivi trebalo doprinijeti i nižoj cijeni gasa.

Kod Zagvozda ovaj gasovod bi se trebao spojiti na gasovod kroz Hrvatsku kojim se ovaj energent transportuje iz terminala tečnog gasa na ostrvu Krk. Hrvatska je svoj dio gasovoda izgradila do Splita i preostala je izgradnja još oko 60 kilometara do Zagvozda.

Južna interkonekcija bi trebala biti duga ukupno 160 kilometara, od čega bi 114 kilometara bio dug gasovod od Zagvozda do Travnika, a 46 kilometara odvojak za Mostar. Ukupna cijena izgradnje trebala bi iznositi 100 mil EUR, a novac bi trebao biti osiguran putem kredita EBRD-a.

Očekuje se da bi prvi kubni metri gasa putem ovog gasovoda u BiH trebali biti dopremljeni 2023. godine, piše Faktor.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.