NavMenu

Ekonomska kriza produžila agoniju hiljadu radnika: Drastično pala prodaja preduzeća u stečaju

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 10.08.2009. 10:53
Komentari
Podeli

Prodaja imovine preduzeća u stečaju u BiH drastično je smanjena zbog krize, a vrijednost nekretnina pada i do 70 %, ističe Duljko Hasić, ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH i član Udruženja stečajnih upravnika u BiH.

Naglašava da se zbog zastoja u prodaji nekretnina produžava agonija radnika koji čekaju da naplate svoja potraživanja upravo od te prodaje. U sindikatima napominju da hiljade radnika u industriji čije su firme otišle u stečaj čeka izmirenje višemilionskih potraživanja.

"Firme u stečaju po nekoliko puta objavljuju oglase o prodaji i uvijek je riječ o istoj imovini i to dosta vrijednoj u Banjoj Luci i Sarajevu. Prodaja jednostavno ne ide, kriza je pogodila sve, pogotovo tu oblast", kazao je Hasić.

Tvrdi da problemi u prodaji imovine firmi u stečaju traju duže od godinu. Kao primjer je naveo Tvornicu čokolode i kandita "Sarabon" Sarajevo koja je do sada imala više od 20 neuspješnih prodaja nepokretne imovine.

Hasić napominje da je, sa druge strane, pala vrijednost nekretnina. "Prisutna je žurba da se ide u prodaju kako bi bile izmirene obaveze prema povjeriocima, a potencijalni kupci kalkulišu i čekaju da padnu cijene. Veliki je problem kako izmiriti obaveze pogotovo za penziono-invalidsko osiguranje. Većina preduzeća i odlazi u stečaj zbog neuplaćenih doprinosa", naglasio je on.

Dodao je da je teško reći koliko je firmi u stečaju, ali da ih nema mnogo jer zakonski propisi još nisu rigorozni i kod nas se na stečaj ne gleda kao način spašavanja firme.

Ferdija Kojčić, predsjednica Sindikata tekstila i kože BiH, naglasila je da su neuplaćeni doprinosi suštinski problem radnika u industriji, te da su upravo tu najveća potraživanja radnika firmi u stečaju.

"Milionska su dugovanja za plate i doprinose, a nema kupaca imovine. Samo u našoj grani ima oko 1.100 radnika koji nisu riješeni. Sve je stalo. Jedino što je "Alhos" prodao većinu imovine i namirio većinu dugovanja", dodala je Kojčićeva.

Zijad Fazlagić, stečajni upravnik sarajevskog "Alhosa", ističe da i oni već četiri puta objavljuju oglase za zemljište na Ilidži, ali se niko od kupaca ne javlja.

"Opao je interes za nekretninama. Snizili smo cijenu ispod 50 % od vrijednosti imovine, a investitori nemaju novca. U lokalnim zajednicama nisu blagonakloni prema investitorima kada je riječ o, recimo, primjeni urbanističkog plana, namjene. Prije 20 godina je zacrtano da na određenom prostoru bude proizvodnja, ali nema novca, nema investitora, onda dajte da se mijenja namjena u oblast za koju ima interesa", rekao je Fazlagić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.