NavMenu

Pokrenuta turistička platforma Kreativna istorija Balkana - Banjalučki Kastel na novoj turističkoj mapi

Izvor: eKapija Utorak, 21.05.2019. 15:52
Komentari
Podeli
Prezentacija projekta Creative History Balkans Tour (Foto: Aleksandar Čavić)Prezentacija projekta Creative History Balkans Tour
U Banjaluci je danas prezentovana internet platforma Creative History Balkans Tour, koja će na kreativan i savremen način turistima širom svijeta predstaviti turističke bisere kulturnog nasljeđa Balkana.

U sklopu prezentacije projekta navedeno je da je tvrđava Kastel u Banjaluci postala dio nove turističke rute, kojom se promovišu balkanske tvrđave, kao neke od najvažnijih kulturno-istorijskih aktrakcija u regionu.

- Ovo do sada nedovoljno istraženo i na savremen način promovisano utvrđenje postaće vidljivije za sve turiste koji se zainteresuju za istorijsko i kulturno nasljeđe Balkana i to zahvaljujući projektu Creative History Balkans Tour (CHBT) – istakli su iz EXIT fondacije.

Dijana Grbić, šefica Odsjeka za međunarodnu i regionalnu saradnju i protokola gradonačelnika Banjaluke, ukazala je da bi, zahvaljujući ovom projektu, tvrđava Kastel mogla postati znatno primamljivija za organizaciju raznih kulturnih događaja regionalnog i evropskog karaktera.

- Grad Banja Luka, sa svoje strane, konstatno radi na promociji tvrđave Kastel i njenog nesumnjivog potencijala. U tom smislu, projekat EXIT fondacije je od izuzetnog značaja, budući da bi mogao da bude pokretač novih, kulturnih dešavanja na ovom, izuzetno vrijednom istorijskom platou - naglasila je ona.

(Foto: By lucamarimedia/shutterstock.com)
Projekat, koji je pokrenula EXIT fondacija uz podršku Evropske unije i Savjeta za regionalnu saradnju, ima za cilj da brendira i promoviše četiri istorijske tvrđave u četiri balkanske zemlje, oslanjajući se na kreativne industrije i kulturno nasljeđe: Tvrđavu Kastel u Banjaluci, budvanski Stari grad, Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu i Tvrđavu Rozafa u Skadru.

- Predstavljanje najljepših legendi i mitova, otkrivanje istorije ovih viševijekovnih utvrđenja i razvijanje njihovog turističkog potencijala kroz atraktivne internet sadržaje će doprinijeti turističko-ekonomskom rastu Balkana – navode u Exit fondaciji.

Milica Đilas iz Exit fondacije istakla je da je ovo prva internet prezentacija ovih balkanskih tvrđava i dodala da je važno da budemo svjesni turističkog potencijala tvrđava.

- Prikupili smo najzanimljivije priče i legende ovih magičnih mjesta i prilagodili ih savremenom turisti kome je internet prva stanica prije nego što krene na bilo kakvo putovanje – navela je Đilas.

Direktor fondacije Evropska kulturna prestonica Banjaluka 2024 Marko Bilbija kaže da im je izuzetno zadovoljstvo da učestvuju u ovakvom međunarodnom projektu.

- Učešće u platfomi Creative History Balkans Tour je izuzetna prilika i korak ka široj promociji tvrđave Kastel i grada Banjaluka, pogotovo u kontekstu uvezivanja kroz mrežu gradova koje ova platforma pruža, a sve u cilju jačanja potencijala koji tvrđave imaju u kontekstu razvijanja kulture, turizma i, na kraju krajeva, identiteta grada - rekao je Bilbija.

EXIT fondacija objavila je i foto konkurs te pozivala sve zaljubljenike u fotografiju da učestvuju u promociji ovih kulturno-istorijskih spomenika.

Najbolje fotografije će biti objavljene na internet platformi CHBT projekta i na Exitovim društvenim mrežama, dok će pobjednici konkursa osvojiti novčane nagrade.

Više informacija o konkursu možete pronaći na linku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.