NavMenu

Google odložio suspenziju saradnje sa kompanijom Huawei - Kineski gigant sprema alternativu Androidu

Izvor: eKapija Utorak, 21.05.2019. 14:57
Komentari
Podeli
(Foto: DisobeyArt/shutterstock.com)
Google je potvrdio da je ponudio kompaniji Huawei da privremeno obustavi supenziju svoje usluge na njihovim telefonima. Ovaj potez usledio je pošto je Američka privredna komora odlučila da Huaweiju odobri licencu na 90 dana, kako bi pomogla njihovim postojećim klijentima.

- Privremena licenca daje operatorima vreme da naprave drugačije dogovore i prostor kako bi odredili odgovarajuće dugoročne mere za Amerikance i strane telekomunikacione operatere koji se trenutno oslanjaju na Huawei opremu. Ažuriranje i bezbednost telefona je u svačijem interesu i ova privremena licenca dopušta nam da nastavimo da pružamo softverska ažuriranja i sigurnosne zaštite za postojeće modele u sledećih 90 dana - rekao je portparol Google-a.

Huawei je odbio da komentariše Googleove planove, prenosi Business Insider.

Podsetimo u ponedeljak je krovna Guglova firma Alfabet Inc. sa kineskom kompanjom Huawei obustavila saradnju koja zahteva prenos hardvera, softvera i tehničkih usluga, osim onih koji su javno dostupni putem licenciranja otvorenog koda, rekao je Rojtersu izvor upoznat sa tim.

Kompanija Huawei je u svom saopštenju poručila korisnicima njenih mobilnih telefona i tablet računara da će im usluge ažuriranja i ubuduće biti dostupne:

- Huawei će nastaviti da vrši postprodajne usluge i sigurnosna ažuriranja na svim postojećim Huawei i Honor pametnim telefonima i tablet računarima koji su prodati ili se još uvek nalaze na zalihama na globalnom nivou. Kao jedan od ključnih globalnih partnera Androida, blisko smo sarađivali sa njihovom platformom otvorenog koda kako bismo razvili ekosistem koji bi koristio i korisnicima i industriji. Nastavićemo sa izgradnjom sigurnog i održivog softverskog ekosistema.

Huawei radi na razvoju sopstvenog operativnog sistema koji će instalirati na svojim uređajima ukoliko Google zabrani Android ažuriranja na njihovim uređajima.

Rad na Android alternativi započet je 2012. godine kada je SAD započeo istragu protiv Huawei i ZTE. Vjeruje se da je razvoj trajao godinama i da se opet ubrzano radi na njemu.

U kineskim medijima već neko vreme kruži priča da će novi Huawei mobilni operativni sistem biti nazvan HongMeng OS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.