Izvor: eKapija | Utorak, 21.05.2019.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvaranje pogona za preradu voća i povrća strateški cilj Gradiške - U planu dovođenje stranog investitora

Ilustracija (Foto: Paula Cobleigh/shutterstock.com)
Ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević razgovarao je u ponedjeljak, 20. maja, sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem o potencijalima gradiške privrede i privlečenju investitora.

Petričević je rekao da su na podruju Gradiške prisutni investitori iz Italije, Slovenije, Poljske, ali da postoje potencijali za dalji razvoj privrede i privlečenje investitora iz drugih zemelja, prenosi Preduzetničkiportalsrpske.net.

Istakao je da je u Gradišci razvijena tekstilna i mašinska industrija, ali da je prednost ovog kraja u dobro razvijenoj poljoprivrednoj proizvodnji, voćarstvu i povrtlarstvu.

- Razgovarali smo i o načinu kako da obezbijedimo plasman voća i povrća. Pokušaćemo u ovoj ili idućoj godini da taj plasman obezbijedimo preko austrijskih kompanija koje su zainteresovane za otkup proizvoda - rekao je Petričević.

Adžić je istakao da se Gradiška nalazi na vratima RS i BiH i ima razvijenu privrednu aktivnost u različitim sektorima, a najdominantnija je poljoprivredna proizvodnja, te da je strateški interes dovođenje stranog investitora koji bi otvorio pogon za otkup i preradu voća i povrća.

On je rekao da je cilj da u Gradišku dođu novi strani investitori, ali i da se podrže domaće kompanije koje žele da ulažu i dalje se razvijaju.

- Želimo da privučemo i kompanije iz Njemačke i Austrije, da pokažemo da Gradiška ima proaktivnu ulogu, usvojeno jednokancelarijsko poslovanje, BFC standard, u šta se su se uvjerile kopanije koje su u proteklom periodu investirale ovdje - rekao je Adžić.

Takođe je razgovarano i o Agro-industrijskoj zoni u Novoj Topoli u kojoj već posluju privredni subjekti, ali i zoni Liman koja bi u budućnosti trebalo da bude smještena u blizini novog graničnog prelaza i mosta na Savi u Gradišci.

- To je ogroman potencijal za privredni razvoj i zahtijeva podršku resornog ministarstva i Vlade RS, a sama lokacija buduće zone Liman je jako interesantna za svakog investitora - rekao je Petričević.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.