Izvor: eKapija | Utorak, 21.05.2019.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS unapređuje praktičnu nastavu srednjoškolaca - Šansa privrednicima za bolji kadar

Ilustracija (Foto: nd3000/shutterstock.com)
Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, direktor Privredne komore RS Pero Ćorić i predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić potpisali su danas sporazum o saradnji u okviru projekta "Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju".

- Ministarstvo je potpisalo prvi put ovakav sporazum i želim da zahvalim svim privrednicima koji su iskazali spremnost da nas podrže i otvore vrata svojih preduzeća učenicima. U potpunosti smo opredijeljeni da stvorimo i druge pravne okvire kako bi od naredne školske godine imali kvalitetniju plaćenu učeničku praksu kod poslodavaca a po završetku škole najbolji učenici će imati priliku da se zaposle - rekla je Trivićeva.

Ona je pojasnila da je namjera ministarstva da unaprijedi nastavne planove i programe i učeničku praksu kako bi učenici po završetku školovanja bili u potpunosti obučeni za potrebe poslodavaca, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete i kulture RS.

- Obrazovanjem kadra prema potrebama tržišta, smanjujemo nezaposlenost i razvijamo privredu u Republici Srpskoj. Stoga je veoma važno da se učenici opredijele za deficitarna zanimanja a to su sva zanimanja iz oblasti metalne, drvoprerađivačke i tekstilne industrije - istakla je ona i dodala da je u ovom momentu 15 kompanija iskazalo interes da prime učenike na praksu.

Trivić je podsjetila da će se paralelno raditi revizija zanimanja i nastavnih planova i programa i donošenje novih, kao i izrada standarda zanimanja te najavila da će učenici devetih razreda osnovnih škola obići privredne subjekte kako bi se upoznali sa određenim zanimanjima.

Ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević rekao je da je potpisivanjem ovog sporazuma napravljen prvi veći iskorak ka dualnom obrazovanju.

- Stvaraju se uslovi da kroz praktičnu nastavu za učenike obezbijedimo bolju poslovnu klimu za preduzetnike jer će učenici po završetku svog školovanja biti izgrađeni i osposobljeni da odgovore zadacima koji su ispred njih i obezbijede sebi siguran posao - istakao je Petričević.

Direktor PK RS Pero Ćorić rekao je da sistem dualnog obrazovanja, koji je izuzetno razvijen u Austriji i Njemačkoj, treba da zaživi i kod nas jer je naša privreda u usponu, stalno se uvode nove tehnologije i obrazovni sistem treba da obezbijedi kvalitetnu radnu snagu.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić istakao je da će se uvođenjem praktične nastave kod poslodavaca od prvog razreda steći uslovi da privrednici dobijaju kvalitetne radnike koji će u preduzećima odmah moći početi da rade.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.