Izvor: eKapija | Utorak, 21.05.2019.| 14:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Američki naučnici dokazali - WiFi je siguran za zdravlje

Ilustracija (Foto: Travel mania/shutterstock.com)
Mit da WiFi utiče na zdravlje postoji koliko i ta tehnologija, ali naučnici s američkog univerziteta Pensilvanija možda su napokon otklonili sve sumnje. U naučnom radu koncentrisali su se na tvrdnje kako su signali koje odašilje WiFi, ali i drugi signali radio frekvencija (RF) opasni po ljudsko zdravlje.

Stanje koje se pritom kod zagovornika teze o štetnosti navodi jest "elektromagnetska hipersenzibilnost". Ipak, te tvrdnje nikad nisu bile potvrđene ni priznate od strane naučne zajednice, ali niko nije ni prionuo poslu kako bi detaljno opovrgnuo teoretičare u "mainstream" smislu, bez obzira na brojne odvojene i značajne studije, prenosi itcbusiness.info.

Stručnjaci s američkog univerziteta su odlučili doznati istinu pravim, naučnim metodama i objediniti sva saznanja na jednom mjestu, zajedno sa svojima.

Prvenstveno, teza da WiFi čini probleme pobija se u samom startu jer dnevno WiFi čini tek 4% svih RF signala koji su oko nas. Dakle, već po tome ne mogu biti opasni. A kad se tome pridoda činjenica da se u 3.700 sprovedenih studija zaključno s 2018. godinom nikad nije zabilježen nijedan zdravstveni problem vezan uz RF, jasno je da ni WiFi ne može biti štetan, posebno ne kad čini svega 4% udjela "u vazduhu".

Istorija je pokazala da ljudi često zaziru od noviteta i da su jednake sumnje prolazili odašiljači, telekomunikacijski i električni stubovi, prvi radio uređaji, televizija, telefoni...

Svakako, najznačajnija studija o RF signalima kao štetnima, ujedno i najcitiranija jest BioInitiative Report, koja na skoro 1.500 stranica istražuje biološke efekte elektromagnetskih polja na zdravlje. Pritom su uključeni samo izabrani autori i provedene su pristrasne metode istraživanja, bez uvrštenja opozicije u cijelu priču.

U stvarnosti, opasnosti nema, WiFi je siguran.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.