Izvor: eKapija | Utorak, 21.05.2019.| 10:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hrvatska pošta obogatila zeleni vozni park - Nabavljeno 20 električnih četvorocikala

(Foto: www.posta.hr)
Kako bi smanjila stopu zagađenja vazduha i buke, Hrvatska pošta obogatila je vozni park sa 20 električnih četvorocikala.

U cilju povećanja energetske efikasnosti u saobraćaju, Hrvatska pošta javila se na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projektom "Zeleni i održivi transport u poštanskom prometu korištenjem električnih vozila", navodi se na zvaničnom sajtu Hrvatskih pošta.

Vrijednost investicije nabavke električnih vozila iznosi 320.000 KM, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinansirao je nabavku sa oko 100.000 KM bespovratnih sredstava.

Uvođenje električnih vozila omogućuje Hrvatskoj pošti bolju mobilnost u gradskim jezgrama pri dostavi pošiljaka te optimizuje efikasnost jer omogućuje postepeno smanjenje broja vozila na fosilna goriva. Takođe, električna vozila doprinose smanjenju operativnih troškova flote vozila i povećanju energetske efikasnosti Hrvatske pošte.

Upotrebom električnih četverocikala za dostavu, pošta će godišnje smanjiti emisiju CO2 za 7,6 tona.

Proizvođač četvorocikala je kompanija Dukati ENERGIA, a postižu maksimalnu brzinu od 45 km/h i njihov je domet 60 kilometara.

Hrvatska pošta u svom voznom parku od 2015. ima i 180 električnih bicikala koji su zamijenili stare mopede. Zamjenom je smanjena emisija CO2 za 100,31 tonu godišnje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.