Izvor: Večernje novosti | Utorak, 21.05.2019.| 10:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Niš prvi "pametni grad" u Srbiji, slijede Beograd i Novi Sad

(Foto: Vasin Lee/shutterstock.com)
Senzori koji navode vozače na parking-mjesto, digitalno praćenje kontejnera koje pokazuje kada su puni, daljinsko detektovanje kvara na vodovodu, sistemi koji očitavaju potrošnju energije... Mnogima sve ovo djeluje kao daleka budućnost, ali sve bi ovo moglo da zaživi uskoro u Srbiji, a Niš bi trebalo da bude prvi "pametni grad" u Srbiji, ali i u regionu.

Projekat "pametnih gradova" jedan je od sporazuma nedavno potpisanih u Pekingu sa kompanijom Huawei, a u ime Srbije parafirao ga je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. Projekat će obuhvatati najveće gradove u zemlji Beograd i Novi Sad, a njegova realizacija počeće u Nišu.

- Odabrali smo Niš za pilot-projekat jer bi bilo skupo da se eksperimentiše u Beogradu. Nišlije bi trebalo da definišu tri servisa koji su od koristi za građane, da izaberu da li će to biti saobraćajna signalizacija, parking mjesta, kontrola vodomjera, javna rasvjeta... Kada vidimo kako funkcionišu, razvićemo ih i u drugim gradovima. Dogovorili smo se da predstavnici Huawei-a dođu sljedećeg mjeseca i tada ćemo znati koliko bi koštali ti servisi. Telekom bi bio zadužen za infrastrukturu, dok bi Huawei najvjerovatnije bio izvođač radova - kaže ministar Ljajić.

"Pametni grad" podrazumijeva izgradnju mreže predajnika i razvoj informacionog sistema koji treba da omoguće ekonomičnu primjenu različitih servisa. "Pametni gradovi" koriste takozvane Internet of things (IoT) uređaje, poput senzora, svjetla i brojila za prikupljanje i analizu podataka.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.