Izvor: Capital | Ponedjeljak, 20.05.2019.| 15:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Turci za Šećeranu nude 4,8 mil EUR u tri rate

(Foto: facebook.com)
Skupština povjerilaca bijeljinske Šećerane u stečaju razmatraće u ponedjeljak, 27. maja, ponudu turskih firmi Soltist i Sariel koje su dopunile svoju raniju ponudu i sada za fabriku nude 4,8 mil EUR, ali pod uslovom da taj iznos plate u tri rate.

Potvrdio je to za portal Capital stečajni upravnik Fabrike šećera Nebojša Matići i dodao da su ove firme prije tri – četiri dana dostavile korigovanu ponudu o kojoj će se povjerioci izjasniti 27. maja.

- Oni su prije tri dana dostavili ponudu od 4,8 mil EUR. Naveli su da će jedan dio platiti za tri mjeseca, drugi za šest i treći za deset mjeseci. Ponuda nije ni blizu onoga što je ranije na sastanku dogovoreno. Nisu taksativno nabrojali šta će kupiti niti je garancija onakva kako su rekli. Ali, ponudu su dostavili zvanično u spis i ona će biti predmet razmatranja - kazao je Matić.

On je istakao da će na Skupštini povjerilaca biti razmatran i izvještaj stečajnog upravnika kao i zahtjev za njegovu smjenu koju su povjerioci ranije podnijeli.

Firme Soltist i Sariel iz Turske i ranije su dostavljale ponudu za kupovinu Šećerane za koju su bile spremne da plate 5,1 mil EUR, ali su na kraju odustale od te namjere, nakon čega je odlučeno da se ide na licitaciju. Nakon što su propale dvije licitacije, turske firme su se ponovo vratile u igru i ponudile nešto manji iznos.

Stečaj u Šećerani traje nepune četiri godine, a do sada je propalo nekoliko pokušaja prodaje. Priznata potraživanja povjerilaca Šećerane iznose oko 16,2 mil KM.

Osim turskih firmi, za Šećeranu je ranije bio zainteresovan i Goran Vajkić koji je nudio 6,9 mil KM, te firma iz Vijetnama koja je prva odustala.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.