NavMenu

Plate u BiH pet puta manje nego u EU - I zanatlije sve više odlaze

Izvor: Capital Ponedjeljak, 20.05.2019. 12:25
Komentari
Podeli
Ilustrcija (Foto: Tom Tom/shutterstock.com)Ilustrcija
Dok zanatlije iz metalske industrije u BiH, u najboljem slučaju, mjesečno mogu da zarade 1.000 KM, plata njihovih kolega u Austriji kreće se oko 2.300, a oni najsposobniji i najstručniji majstori mogu da zarade i do 3.000 EUR.

S druge strane, plate pekara kod nas kreću se oko 850-950 KM, za razliku od zarada radnika koji se u Austriji bave ovim poslom, a koje iznose oko 1.300 EUR.

Generalni sekretar Sindikata za proizvodnju u Beču Toni Steinmetz nedavno je izjavio da radnici u metalskoj industriji u Austriji imaju plate i do 3.000 EUR.

- Mi imamo 114 kolektivnih ugovora. Najlošije su plaćeni pekari i mlinari. Oni imaju oko 1.300 EUR mjesečnu platu. U metalskom sektoru je to drugačije. Kvalifikovani radnici, koji su završili zanat, imaju platu oko 2.300, a pravi majstori i do 3.000 EUR mjesečno. Smatramo da sistem treba mijenjati jer trebate dostići barem 70% prosjeka naših plata, jer tako će BiH sačuvati radna mjesta. Više plate osiguravaju i kvalitet rada - ističe Steinmetz.

Međutim, poslodavci širom BiH, zbog sve izraženijeg problema odlaska radne snage u inostranstvo, muku muče kako da zadrže postojeće, te pronađu nove radnike.

Dodatnu glavobolju zadaju im strani poslodavci koji zaposlenima u BiH nude pogodnosti za koje su naši radnici zaboravili i da postoje i kojima je teško odoljeti.

U konkursima na internet oglašivačima praktično traže sve vrste zanatlija – električare, zavarivače, montere stolarije, vodoinstalatere, keramičare, tesare, zidare, vozače, kuvare.

Osim dobrih plata i stalnog radnog odnosa, strani poslodavci potencijalnim radnicima nude stimulacije, regres, božićnice, plaćanje svakog prekovremenog sata. Gotovo postaje praksa da su u ponudi i besplatna hrana i smještaj, plaćeni putni troškovi, svakih nekoliko sedmica po nekoliko dana odmora.

U Savezu sindikata RS naglašavaju da, uz aktuelne plate zanatlija i, generalno, uslove pod kojima rade u RS, ponuda stranih poslodavaca znači još masovniji odlazak radnika ovog profila.

- Pomenuta zanimanja kod nas su u prosjeku plaćena oko 600 KM. Međutim, bez plate od oko 1.000-1.200 KM u ovoj djelatnosti, ni najmanje ne možemo da računamo na to da će ljudi ostajati ovdje. Još kad se u obzir uzmu sve pogodnosti koje nude strani poslodavci, jasno je da ćemo zanatlije tražiti svećom i plaćati suvim zlatom, ali će biti kasno - naglašava potpredsjednik ovog saveza za privredu Tane Peulić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.