Izvor: Radio 021 | Ponedjeljak, 20.05.2019.| 11:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Minecraft najprodavanija kompjuterska igra

(Foto: Ollyy/shutterstock.com)
Izuzetno popularna igra - Majnkraft (Minecraft), koja se fokusira na gradnju i istraživanje u praktično neograničenom generisanom svijetu već nekoliko godina važi za kulturološki fenomen.

To je prvenstveno ostvareno zbog otvorenog moda igranja i odlične podrške koju Majkrosoft pruža za ovu igru. Verzije Majnkrafta postoje za različite platforme i uređaje i sve one dozvoljavaju korisnicima da igraju zajedno.

Nedavno je ova igra napunila 10 godina i tom prilikom je Majkrosoft objavio da je tokom tog perioda prodao više od 176 miliona licenci, što je čini najprodavanijom igrom ikada.

Do sada je prvo mjesto držao Tetris, ali se ove dvije igre ne mogu direktno porediti jer je Tetris objavljen u nebrojeno mnogo varijanti. Osnovna varijanta Tetrisa (kada se uklone informacije o klonovima i raznim drugim varijacijama) prodata je u 70 miliona primjeraka.

Na to je EA objavio da je mobilna verzija prodata u dodatnih 100 miliona primjeraka, pri čemu se od 2010. godine prešlo sa direktne prodaje igre na besplatno preuzimanje i plaćanje za mikrotransakcije unutar igre. Uglavnom, ako se ove dvije vrijednosti saberu, ispada da je Tetris do sada prodat u 170 miliona primjeraka, što je za šest miliona manje od Majnkrafta.

Možda je bolje poređenje sa GTA V igrom, koja je do sada prodata u 110 miliona primjeraka. Kako god da se uzme, Majnkraft je na prvom mjestu po prodaji svih vremena, što je, morate priznati, izvanredan uspjeh.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.