NavMenu

Oligarsi iz Rusije ponovo počeli da kupuju luksuzne britanske nekretnine: Rusi se vraćaju sa vrećama novca

Izvor: Nezavisne novine Petak, 07.08.2009. 09:40
Komentari
Podeli

Ruski oligarsi ponovo se vraćaju u London, magnet za bogataše iz cijelog svijeta, i poslije šestomjesečne "mrtve sezone", opet za basnoslovne sume kupuju vile u prestižnim kvartovima i luksuzne automobile.

Posljednji primjer je junska prodaja šestospratne kuće na Iton skveru, u jednom od najprestižnijih kvartova Londona, koja je prodata jednom Rusu za 33 miliona funti, najmanje 10 miliona više od prvobitne cijene. Poslije šestomjesečnog zatišja za londonske nekretnine, agenti su već prodali četiri raskošne vile u ekskluzivnoj Bišops aveniji za po četiri do pet miliona funti, a ključeve sve četiri preuzeli su upravo Rusi.

Da Rusi ne troše samo na nekretnine, potvrđuje direktor londonske podružnice "Rolls-Roycea", koji ističe da je, poslije devet mjeseci zastoja, prodao već tri automobila marke fantom za po 375.000 funti.

Od 2000. godine Rusi su u inostranstvu potrošili oko 300 milijardi dolara, a najveći dio tog novca završio je upravo u Velikoj Britaniji. Ostrvo je odavno postalo najbolje mjesto za bogataše iz cijelog svijeta. Bankari londonskog Sitija rado zažmire kada je u pitanju porijeklo novca njihovih klijenata, jer zemlji neće naškoditi priliv stranog kapitala. Osim toga, vizu je moguće regularno dobiti uz investiciju od milion funti u državne obveznice ili britansku kompaniju. Druge zemlje su u vezi s tim pitanjem kudikamo opreznije, a SAD su, na primer, odbile da izdaju vize za više ruskih biznismena.

Iako je priliv sredstava u Veliku Britaniju potpomogao otvaranje novih fabrika i novih radnih mjesta, najveći dio ruskog novca, posebno u prvo vrijeme, pristizao je ilegalno, što je u velikoj meri doprinijelo širenju sivog sektora britanske ekonomije. "Prljav novac" je uradio svoje i, kako ukazuju analitičari, prilivom ruskih para proširili su se i sumnjivi ruski metodi vođenja biznisa.

Dolaskom globalne ekonomske krize, novčani tokovi su, međutim, značajno presušili, ali se sa prvim znacima povlačenja recesije, imovina ruskih oligarha brzo oporavlja. Na taj način, bez brižlivijeg i detaljnijeg prilaza porijeklu stranog novca, Velika Britanija ponovo može da uleti u destabilizujuću vrtešku sivih tržišta i neprimjereno visoke cijene, upozoravaju analitičari, zaključujući da nova generacija ruskih oligarha, grabežljivija i surovija, čeka svoje vrijeme.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.