Izvor: Beta | Ponedjeljak, 20.05.2019.| 08:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počela izgradnja dijela budućeg autoputa Beograd-Sarajevo kroz Srbiju - Radovi na dionici Preljina-Požega vrijedni 450 mil EUR

Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
Izgradnja dionice na Koridoru 11 od Preljine do Požege dužine 30,9 kilometara počela je u petak, 17. maja, a vrijednost radova je 450 mil EUR.

Izvođač je kineska kompanija China Comunications Construction Company, koja je već pripremila gradilišni kamp u blizini Lučana u kome će biti smješteno oko 200 radnika, a radovi bi trebalo da budu završeni za dvije i po godine.

Dionica Preljina-Požega biće dio autoputa Beograd-Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara, ali i budućeg autoputa Beograd-Sarajevo, jer je u planu da od Požege bude izgrađeno još oko 60 kilometara do granice sa BiH.

Ta dionica, na kojoj će biti tri tunela, 32 mosta, 11 nadvožnjaka i tri petlje, povezaće Čačak, Lučane i Požegu i dva okruga - Moravički i Zlatiborski.

Kroz Čačak prolazi 15,5 kilometara autoputa na kome će biti izgrađena dvije od tri velike petlje, a kod Čačka će se Moravskim koridorom povezati Koridor 11 i Koridor 10.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obilježavanju početka radova i istakao da će se prije kraja godine od Beograda do Čačka završenim autoputem stizati za oko sat vremena, a da će već krajem juna Obrenovac i Čačak biti povezani autoputem.

- Danas otvaramo radove na najtežoj dionici koja će biti jednako teška koliko i Grdelica sa nešto manjim kosinama, ali sa više tunela - rekao je Vučić i dodao da će 12 kilometara tunelskih cijevi biti postavljeno na dionici od oko 31 kilometra.

On je istakao da bolji putevi i kvalitenija infrastruktura doprinose boljoj poslovnoj klimi i privlačenju investitora u taj dio Srbije. Najavio je da će uskoro za saobraćaj biti otvoren civilno-vojni aeorodrom Lađevci kod Kraljeva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.