Izvor: Glas Srpske | Nedjelja, 19.05.2019.| 09:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tokom 2018. stečaj otvoren u skoro 100 preduzeća - Novi Zakon o stečaju RS smanjio trajanje postupka za čak 415%

Ilustracija (Foto: Khomson Satchasataporn/shutterstock.com)
U Republici Srpskoj tokom prošle godine pokrenuta su 94 stečajna postupka, a najviše firmi sa takvom sudbinom bilo je sa područja Banjaluke, Prijedora i Trebinja,

Pokazali su ovo podaci Poreske uprave RS, prema kojima je lani u Srpskoj pokrenuto 23 stečaja manje nego 2017. godine.

Kada je u pitanju likvidacija preduzeća, situacija je lani bila nešto nepovoljnija jer je pokrenuto ukupno 472 takva postupka, što je za 117 više nego godinu ranije.

- Najviše likvidacionih postupaka u 2018. godini pokrenuto je u Doboju, Banjaluci i Trebinju - rekli su u Poreskoj upravi.

Ekonomski stručnjaci ukazuju da veoma mali broj preduzeća "prežive" stečaj, prije svega zbog toga što se on pokreće kada je već kasno i kada je imovina iz njih izvučena.

Da veliki broj firmi u stečaju na kraju završi likvidacijom i brisanjem slaže se i stečajni upravnik Milan Latinčić, koji ipak ima primjer preduzeća koje je uspjelo da ga prebrodi. To je, kako kaže, firma Omar iz Kneževa u kojoj je vodio stečaj.

- To preduzeće se bavilo drvnom industrijom, a zatim je otišlo u stečaj. Postupak je vođen šest-sedam godina. Srećom, kupio ih je Fagus, zaposlio 50 ljudi i sada dobro posluju - ističe Latinčić, dodajući da je ta firma sa novim vlasnikom dobila i novi naziv Nomar.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da postoje dvije vrste stečajeva, oni gdje je preduzeće propalo i oni koji po zakonu moraju biti pokrenuti prilikom zatvaranja firme.

- Mislim da i nema više onih velikih stečajeva. Sada se uglavnom radi o zatvaranju firmi, što je sasvim prirodan proces, s obzirom na broj novootvorenih preduzeća - rekao je Trivić.

U Poreskoj upravi ranije su rekli da od preduzeća u stečaju i likvidaciji potražuju više od 179 mil KM.

Istakli su i da je uprava od svog osnivanja podnijela oko 50 zahtjeva radi utvrđivanja uslova za pokretanje stečajnog postupka.

Efekti zakona

Novi Zakon o stečaju u Republici Srpskoj stupio je na snagu u martu 2016. godine, a jedan od njegovih efekata je kraće trajanje postupka.

Analize pokazuju da je trajanje stečaja u prosjeku smanjeno za nevjerovatnih 415% odnosno sa 54 na 13 mjeseci za preduzeća koja su imala imovinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.