Izvor: eKapija | Nedjelja, 19.05.2019.| 19:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro tender za gradnju tunela Kobilja glava na Prvoj transverzali - Do kraja 2019. izgradnja podvožnjaka i dvije dionice

Ilustracija (Foto: Bertold Werkmann/shutterstock.com)
Radovi započeti na prvih 1.240 metara Prve transverzale teku ubrzanom dinamikom i trebalo bi da budu okončani do kraja ove godine, najavio je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta prilikom obilaska gradilišta u četvrtak, 16. maja, sa predsjedavajućim Skupštine KS Elmedinom Konakovićem i direktorom Direkcije za puteve KS Selmirom Kovačem, saopšteno je iz Press službe Vlade KS.

Izvode se radovi u tri smjera i to na izgradnji potputnjaka koji će iz mjesta Šip biti poveznica stanovništvu sa Prvom trasverzalom, dionice puta prema projektovanom kružnom toku na Šipu, te dionice puta prema projektovanom Tunelu Kobilja glava.

Kako je naveo Tomislav Ivanković, voditelj građenja iz firme izvođača radova Hering, zbog lokaliteta i pristupnih puteva radovi su započeti sa sredine trase.

- Trenutno se rade nasipi i priprema platoa za izradu šipova za potputnjak, kao i iskopi prema rondou Bare i prema tunelu Kobilja Glava - precizirao je.

Šteta je kazao da radovi na gradilištu značajno napreduju, te da će biti okončani prije ugovorenog roka od 18 mjeseci. Finansira ih Ministarstvo sredstvima u iznosu od 12,7 mil KM.

- Vrlo brzo ćemo krenuti sa pripremom dokumentacije i raspisivanjem javnog poziva za sljedeću fazu projekta koja se odnosi na tunel Kobilja glava u dužini od 675 metara. Sve ide po planu, nastavljamo intenzivno gradnju svih saobraćajnica u kantonu - rekao je ministar Šteta.

Najavio je i da se čeka građevinska dozvola od Općine Centar za početak gradnje kružnog toka Šip kojim će se rekonstruisati postojeća raskrsnica na ovom lokalitetu i ubrzati saobraćaj, te da bi radovi trebali početi uskoro.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.