Izvor: Klix | Petak, 17.05.2019.| 11:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stiže robot za pomoć djeci sa poteškoćama u hodanju - Zavod Dr Miroslav Zotović nabavlja opremu vrijednu 1,4 mil KM

Ilustracija (Foto: Oksana Kuzmina/shutterstock.com)
Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović u Banjaluci nabavio je savremenu opremu za pomoć u bržem oporavku djece koja imaju poteškoće u kretanju. Robot koji će omogućiti mališanima da ponovo koračaju svojim nogama stiže iz Švajcarske.

Kako je za Klix rekla specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije i subspecijalistica dječije fizijatrije u ovom zavodu dr Gabriela Mirković, aparat će biti nabavljen od novca prikupljenog na donatorskoj večeri "S ljubavlju hrabrim srcima" koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednice RS Željke Cvijanović. Procedura nabavke je u toku.

- Kada aparat stigne u zavod, stručnjaci Hocoma iz Švajcarske će provesti obuku stručnog tima zavoda. Uvođenjem aparata za robotski asistiranu rehabilitaciju, a to su Lokomat - aparat za hod i Armeo - aparat za ruke, biće omogućen veći broj ponavljanja normalnih pokreta, što dovodi do bržeg oporavka pacijenata. Nabavkom ovih aparata, koji predstavljaju najsavremenija dostignuća u medicini i tehnologiji, ova usluga će biti dostupna svim našim pacijentima - rekla je za Klix dr Mirković.

Ukupna vrijednost opreme, tj. četiri aparata, je 1,4 mil KM sa PDV-om. Za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja RS robotski potpomognuta rehabilitacija biće besplatna. Ugovor je potpisan 5. maja, a oprema bi trebala biti u funkciji od kraja narednog mjeseca.

Zavod je nedavno u svom parku postavio i specijalizovanu ljuljašku namijenjenu za djecu koja koriste invalidska kolica. Riječ je o donaciji kompanije MedTouch iz Banjaluke.

- Na ovaj način želimo ohrabriti lokalne zajednice da više gradskih igrališta učine inkluzivnim i time omoguće lakšu socijalizaciju djece s invaliditetom kroz igru s vršnjacima. Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović, kao lider u habilitaciji i rehabilitaciji djece s oštećenjima lokomotornog sistema, želi biti pionir u promociji vrijednosti zajednice jednakih mogućnosti za sve - poručili su iz Zavoda.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.