Izvor: eKapija | Petak, 17.05.2019.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Promet prijedorskog Cromexa povećan za 107% u 2018. godini - U nove mašine investirali oko 3 mil KM

Ministar Petričević u posjeti kompaniji Cromex
U Prijedoru je u petak, 10. maja, izvršena prezentacija proizvoda kompanije Cromex iz Prijedora, koja je nedavno proizvela prvi moped u BiH.

Prezentaciji je prisustvovao i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević i mnogi drugi ugledni gosti, poslovni partnetri i prijatelji firme.

Predstavljena su tri nova projekta: motocikl Torini, anti-vandal model javnih toaleta i laser LC5 koji je namijenjen za rezanje cijevi i ploča.

- Cromex postoji od 2004. godine. U početku je kompanija brojala svega par zaposlenih i bila fokusirana na proizvodnju ograda od inoksa. Prepoznavanjem potreba tržišta,nabavkom najsavremenijih mašina i povećanjem broja zaposlenih, postala je konkurentna mnogim evropskim firmama. Samo u protekle dvije godine nabavljena su dva lasera, jedan za rezanje cijevi, a drugi kombinovani za rezanje plocevina i cijevi, ukupne vrijednosti od oko 3 mil KM – ističe Mirsad Ramić, vlasnik i osnivačkompanije Cromex.

Cromex anti-vandal model javnih toaleta
U ovoj kompaniji trenutno ima 60 zaposlenih, a takođe su oformili i vlastiti kabinet za edukaciju kadra, koji je finasirala sama firma.

- Takođe, postoji odlična suradnja sa mašinskom školom i profesori mašinske škole su ti koji održavaju obuke u pomenutom kabinetu - pojašnjava Ramić.

Kompanija Cromex je izvozno orjentisana i 60% proizvodnje se plasira na ino tržište. Osim proizvoda i poluproizvoda koji se rade po crtežima i narudžbama eksternih klijenata, Cromex razvija i vlastitu proizvodnju koja se bazira na definisanim potrebama ciljanog tržišta.

- Promet 2018. godine je, u odnosu na promet 2017. povećan za 107%. Trend rasta prometa se nastavlja i u ovoj godini – ističe Enes Pehlić, direktor Cromexa.

Ove godine je kompaniji Cromex uručena jedna od nagrada na Izboru najuspješnijih u privredi RS za 2018. godinu.

Mirsad Ramić, vlasnik Cromexa prima Plaketu grada Prijedora

Cromex-u je takođe dodijeljena Plaketa grada, najveće priznanje grada Prijedora. Nagrada je dodijeljena za izuzetne rezultate postignute u privredi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.