NavMenu

Otvoren prvi pogon za obradu pilećih nogica u BiH - Axis izvozi u azijske zemlje

Izvor: Indikator Petak, 17.05.2019. 12:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: David Tadevosian/shutterstock.com)Ilustracija
U Ilijašu je otvoren prvi pogon za obradu pilećih nogica u BiH, a firma Axis osnovana je zajedničkom investicijom Fondacije Mozaik i australijskog partnera Standard & Partners.

Mladi poduzetnik Ensar Perčo je u Ilijašu pokrenuo biznis koji vodi na dva kontinenta, sirovinu otkupljuje od regionalnih mesnih industrija, a izvozi u Vijetnam, Kinu i druge azijske zemlje.

- U zemljama Dalekog istoka, pileće nogice su veoma popularne u ljudskoj ishrani iako je to nama malo čudno. Mi jedemo meso, a oni nogice i ligamente. Tu sam vidio svoju priliku i dobio ideju kakav biznis želim da pokrenem. Umjesto što uništavamo i bacamo dijelove pileta kao otpad, možemo ga preraditi i izvoziti tamo gdje se on koristi - rekao je Ensar.

Na ovom događaju koji naglašava važnost uključivanja svih institucija i drugih aktera u aktivan doprinos i poticaj samozapošljavanju mladih osoba u BiH, obratila se i ambasadorica Švicarske Andrea Rauber Saxer.

- Sretni smo što je Švicarska dio uspješnih priča poput ove. Poduzetništvo je duboko ukorijenjeno u švicarskom društvu i raduje nas što poduzetnički duh raste i među mladima u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da ćemo svjedočiti sve više i više ovakvih pozitivnih priča iz Bosne i Hercegovine - poručila je švicarska ambasadorica u BiH.

Axis je društveni biznis proizašao iz Mozaikovog impakt inkubatora, gdje je dobio mentorsku i finansijsku podršku, a kroz australijske partnere i dodatni poticaj za realizaciju. Ensarov potencijal je prepoznat i podržan i u okviru EFSE Entreprenurship Academy, programa koji je namijenjen za ubrzanje rasta novouspostavljenih biznisa, s 19.560 KM za subvencioniranje troškova uspostavljanja proizvodnje.

Zoran Puljić, direktor fondacije Mozaik ovom prilikom je izjavio da je Ensar Perčo primjer kako se sa dobrom idejom, pa i bez samostalnog finansiranja mogu napraviti velike stvari.

Axis rješava neke od suvremenih problema poput recikliranja hrane koja bi otišla na otpad, zapošljavanja teško uposlivih kategorija te obezbjeđivanja hrane azilima za pse. Još jedna prednost koja izdvaja ovaj biznis je činjenica da će 51% dobiti vraćati nazad u zajednicu.

Axis je dobio investiciju Fondacije Mozaik čiji ovogodišnji fond za investiranje u društvene biznise iznosi 700.000 KM, zahvaljujući Švicarskoj vladi koja se pridružila grupi od više od 50 finansijera Mozaikove strategije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.