Izvor: eKapija | Petak, 17.05.2019.| 08:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Lanaco postao partner njemačkoj kompaniji MHP A Porsche Company za razvoj IT rješenja u autoindustriji

Kompanija Lanaco je u četvrtak, 16. maja, potpisala Ugovor o partnerstvu sa njemačkom kompanijom MHP A Porsche Company čime se otvara prilika za pozitivne efekte na domaćem tržištu.

Kompanija MHP je dio Porsche grupe koja svoje poslovanje ostvaruje na globalnom tržištu u segmentu konsaltinga u informacionim tehnologijama pružajući najviši nivo ekspertize u automobilskoj industriji. Osim poznatih brendova Porsche Grupe u oblasti auto industrije: Porsche, Audi, Volkswagen, Seat, Bentley, MHP ima više od 300 partnera kojima pruža najviši nivo IT podrške. Na IT tržištu, MHP ostvaruje najviši nivo partnerstva sa kompanijama SAP, Oracle i IBM.

- Potpisivanje Ugovora o partnerstvu predstavlja veliki događaj kako za Lanaco, tako i za privredu Bosne i Hercegovine, s obzirom da je MHP A Porsche Company vodeća kompanija u oblasti menadžmenta i IT konsaltinga. Saradnja sa kompanijom MHP predstavlja referentnu tačku u domenu međunarodnog poslovanja i od velikog je značaja za osnaživanje domaće IT industrije. Potpisivanjem Ugovora o partnerstvu između ovih kompanija šalje se jasna poruka potencijalnim stranim investitorima da se isplati ulagati u ovo tržište, te sa tog aspekta ima poseban značaj za privredne perspektive ovih prostora - saopšteno je iz Lanaca.

Povjerenje u stručnost MHP kompanija je izgradila kroz kreirani ekosistem koji čine više od dvije trećine najvećih svjetskih kompanija iz automobilske industrije, a koje koriste njihova rješenja i usluge.

Na ceremoniji prisutnima su se obratili Bernd-Otto Hoermann, CEO MHP kompanije i Dragan Ninić, menadžer sektora za razvoj poslovanja u kompaniji Lanaco.

- Izuzetno smo počastvovani odlukom kompanije MHP, dijelom Porsche grupe, da sa Lanacom uspostavi saradnju najvišeg nivoa partnerstva koja će biti realizovana kroz zajednički razvoj softverskih rješenja namijenjenih najpoznatijim brendovima globalne automobilske industrije. U ovom trenutku razmatramo projekte koji trebaju da donesu digitalni skok i izmjene današnjeg poimanje automobila, ali i čitave industrije. Ovo je velika razvojna šansa za nas i vjerujem da ćemo, kao i mnoge prethodne, uspješno iskoristiti i time dati svoj doprinos razvoju domaćeg tržišta, zapošljavanju mladih, ali i povećanju nivoa konkurentnosti domaće privrede. Želio bih i da se osvrnem na momenat potpisivanje ovog Ugovora prisjećajući se, da se i ikona Volkswagen brenda, čuveni automobil Golf, proizvodio na ovim prostorima. Ovo je na neki način digitalni nastavak te saradnje - izjavio je Ninić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.