Izvor: eKapija | Petak, 17.05.2019.| 08:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Edificio Copan - Zgrada u kojoj živi 5.000 ljudi i koja ima sopstveni poštanski broj (VIDEO)

(Foto: Flickr / Rodrigo Soldon)
Zgrada Copan ili Edificio Copan u Sao Paulu u Brazilu poznata je po tome što u njoj živi 5.000 ljudi! Počela je da se gradi 1957. godine, a završena je 1966. Visoka je oko 140 metara, sadrži 1.600 stanova koji nalaze na 38 spratova. Toliko je naseljena da je dobila svoj poštanski broj.

Ova zgrada je pravi grad u gradu, a imala je i bioskop, pa čak i crkvu. Ovdje se sada nalazi umjetnička galerija Pivo, koja okuplja neke od najvećih brazilskih umjetnika današnjice. Tu se mogu pronaći i kancelarije, restorani, prodavnice, piše Punkufer.

Oskar Niemejer (Oscar Niemeyer), arhitekta ovog stambenog čuda, zamislio je ovu zgradu kao mjesto gdje će živjeti bogati sloj, ali i radnička klasa, jedni uz druge.

Copan zgrada je u svojih pedesetak godina postojanja svašta proživjela, isto kao i njeni stanovnici. Tokom osamdesetih, ovo mjesto bilo je magnet za dilere, drogu i prostituciju, pa je i cijena stanova bila niža. Umjesto njih danas ovde žive umetnici, studenti i uspješni preduzetnici. Za ovo je zaslužan Alfonso de Oliveira (Affonso Celso Prazeres de Oliveira), koji je upravnik zgrade. Uveo je stroža pravila, nadzorne kamere i kazne za nepoštovanje kućnih pravila.

Ovu lokaciju rado posjećuju i turisti, kako bi se popeli na sam vrh zgrade i tamo uživali u ptičjoj perspektivi na ovaj najveći grad u Južnoj Americi. Od ponedjeljka do petka ulaz je besplatan, a vikendom je zabranjen. Zanimljiva je i zbog neobičnog oblika tilde, odnosno grafema koji se koristi u portugalskoj abecedi i nalazi se u imenu grada iznad slova a - São Paulo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.