Izvor: Beta | Petak, 17.05.2019.| 08:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Crnogorska komercijalna banka preuzima Societe Generale Bank Montenegro za 40,4 mil EUR

Crnogorska komercijalna banka (CKB), članica mađarske OTP grupe, preuzeće Societe Generale Bank Montenegro, a spajanje je odobrila Centralna banka Crne Gore (CBCG).

Ova banka je 27. marta CBCG podnijela zahtjev za izdavanje odobrenja za sticanje kvalifikovanog učešća od 90,5% u akcijskom kapitalu crnogorske Societe Generale banke.

- Na osnovu priložene dokumentacije i dodatno dostavljenih informacija i podataka, kao i odobrenja Agencije za zaštitu konkurencije, utvrđeno je da su ispunjeni propisani uslovi za izdavanje odobrenja za sticanje kvalifikovanog učešća iz člana 11 Zakona o bankama i da nema smetnji iz člana 12 Zakona o bankama za izdavanje ovog odobrenja - saopštila je CBCG.

Kupovina je obavljena za 40,4 mil EUR.

CBCG dugo nije dozvoljavala spajanje banaka, kako ne bi imale dominaciju na tržištu. Ipak, Agencija za zaštitu konkurencije dala je pozitivno mišljenje na zahtjev za spajanje i proslijedila ga Centralnoj banci.

CKB je prošlu godinu završila sa profitom od 10,08 mil EUR. U kreditima imaju 393 mil EUR, a u depozitima 552 mil EUR. Profit Societe banke je bio 10,6 mil EUR. U kreditima imaju 377 mil EUR, a u depozitima 386 mil EUR.

Sindikat banaka je ranije ukazao da će spajanjem ove dvije banke oko 400 ljudi ostati bez posla, dok su iz CBCG saopštili da je taj broj preuveličan.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.