Izvor: eKapija | Četvrtak, 16.05.2019.| 16:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Digital Day 2019. u Beogradu okupio stručnjake iz svjetski poznatih kompanija - Reklame će se praviti sa veštačkom inteligencijom

U toku 2018. godine 36,8 mil EUR uloženo je u internet oglašavanje u Srbiji, što je za 24,8% više u odnosu na 2017. godinu i predstavlja najveći rast u Evropi, čulo se na konferenciji Digital Day 2019. Digital Day se ove godine održava pod sloganom "How do you trust?" devetu godinu zaredom u organizaciji IAB Serbia.

Internet oglašavanje tokom 2018. u Srbiji je zauzelo oko 20% od ukupnog oglašavanja, što je značajan napredak, ali je ipak niže nego na drugim tržištima na kojima gdje taj postotak ide i do 50%.

Prvi put se u Srbiji tokom 2018. godine dogodilo da je mobilni advertajzing pretekao desktop oglašavanje, sa skokom od 45,4% u odnosu na 2017, a na prvom mjestu su društvene mreže. U oglašavanje na društvenim mrežama uložen je 8,1 mil EUR, a najviše u oglašavanje na Facebooku.

Daniel Knap, glavni ekonomista u kompaniji IAB Europe je na samom početku konferencije govorio o budućnosti onlajn marketinga i naglasio da je primjetno da se i društvene mreže prilagođavaju i oglašivačima i korisnicima.

- Algoritmi Facebooka se sve češće mijenjaju iz godine u godinu. Takođe, ne treba da ispustimo iz vida ni vještačku inteligenciju, više od 50% startapova u Evropi zasniva se na AI (artificial intelligence - veštačka inteligencija). U budućnosti će se reklame praviti sa AI, reklamiraće se AI, ali i ono što djeluje najdalje, ali ne i nemoguće, reklame će se praviti za AI - istakao je Knap.

Knap je inače analitičar za oglašavanje i medije sa više od 15 godina međunarodnog iskustva. Imao je liderske uloge koje su obuhvatale analizu tržišta, strateško savetovanje, transformaciju proizvoda i usluga, kao i business intelligence i software-as-a-service.

- Ljudi brinu da će kompjuteri postati previše pametni i da će preuzeti svijet, a zapravo treba da brinu da će biti glupi i da već preuzimaju svijet - zaključio je Knap citirajući Pedra Domingosa.

Digital Day 2019. se održava 16. i 17. maja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.