Izvor: eKapija/Tanjug | Petak, 17.05.2019.| 08:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Indijska kompanija Tafe pokreće u 2019. proizvodnju traktora u Vojvodini

Simbol srpske ratarske mehanizacije IMT privlači najveću pažnju na ovogodišnjem sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Zainteresovani posjetioci tiskaju se oko izloženih modela IMT 539, IMT 549, IMT 565 i IMT 577. Naravno, perjanica proizvodnje, za koji su mnogi emotivno vezani, jeste IMT 539. Na ovogodišnjem sajmu cijena mu je bez kabine 11.490 EUR, a sa kabinom 12.290 EUR.

- Interesovanje za ovim modelom nikada nije jenjavalo. Zbog ustinjenosti posjeda, zbog strukture biljne proizvodnje kod nas, zbog vlasničkog udjela, taj traktor je nezamjenljiv. Ako ne dominira kao prvi traktor u domaćinstvima, obavezno se pojavljuje kao treći ili četvrti za neke manje poslove - objašnjava Milan Pršić, vlasnik i direktor Agrouniverzala iz Gornjeg Milanovca, koji je diler Tafea za ove traktore.

Uz njih, diler je i partnerska firma Agrogas iz Mladenovca.

Indijska grupacija Tafe, koja godišnje proizvede 150.000 traktora, a koja je vlasnik IMT-a, u fabrici u Jarkovcu u Vojvodini trebalo bi početkom sledeće godine da otpočne proizvodnju IMT traktora.

- Trenutno se kod nas traktori sklapaju, jer i Tafe i IMT traktori dolaze u rastavljenom stanju. Finanlni proces proizvodnje kreće pred kraj godine. Za to vrijeme će biti izrađena infrastruktura, nova fabrika u Jarkovcu, svi potrebni sadržaji, alati i tehnologija. Tada će se proizvoditi kao domaći proizvod - pojasnio je Pršić.

Kako je u izjavi za Tanjug rekao zamjenik direktora kompanije Tafe Kamal Ahuđa, u ovoj godini IMT će proizvesti oko 500 traktora u fabrici u Jarkovcu, a 2020. godine postrojenje će biti prošireno do približno 1.000 traktora.

- IMT-ovi modeli, koje smo predstavili na sajmu, sastavljeni su u fabrici Jarkovac, a do kraja godine biće sastavljena još dva modela, IMT 565 i IMT 577. Početkom sljedeće godine počeće da radi nova hibridna fabrička linija za sklapanje traktora u Jarkovcu. Tafe je takođe uspješno razvio četiri kabine za modele IMT 539, IMT 549, IMT 565 i IMT 577, koje su dizajnirali srpski inženjeri.

Kada je riječ o Tafe modelima, Milan Pršić je najavio da će oni vremenom preći u magna seriju, moderniju, savremeniju i malo skuplju, a sve te inovacije će se vremenom pretakati i implementirati i u IMT traktore. Modeli koji su izloženi na sajmu su TAFE 4615, TAFE 6515 i TAFE 8515.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.