Izvor: eKapija | Četvrtak, 16.05.2019.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

FBiH želi ubrzati proces izgradnje zamjenskih termoblokova - Potrebna i revizija rezervi uglja

(Foto: ArturNyk/shutterstock)
Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o stanju u zavisnim društvima rudnici uglja, koja posluju u sastavu Elektroprivrede BiH, s pregledom rezultata u periodu 2009-2017. godina.

Elektroprivreda BiH zadužena je da sačini analizu sadašnjih organizacionih odnosa između vladajućeg i zavisnih društava, upravljanju vladajućeg društva zavisnim i upravljanju u zavisnim društvima, uključujući i vođenje kadrovske politike s prijedlogom rješenja i dostavi je Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

Ovo ministarstvo i EPBiH su zaduženi da nastave proces prestrukturiranja elektroenergetskog sektora i rudnika uglja i sačine odgovarajući program. Takođe su dužni da ubrzaju sve aktivnosti izgradnje zamjenskih termoblokova Bloka 7 u TE Tuzla i Bloka 8 u TE Kakanj, kao i novog bloka u TE Banovići, i da osposobe rudnike za te potrebe, uključujući i reviziju rezervi uglja u Federaciji BiH, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Elektroprivreda BiH će, zaključila je Vlada, analizirati održivost eksploatacije uglja u pojedinim pogonima rudnika iz ekonomsko-finansijske, tehničko-tehnološke, socijalne i sugurnosne perspektive, te na osnovu toga predložiti donošenje potrebnih odluka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.