Izvor: biznis.ba | Četvrtak, 16.05.2019.| 08:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poplave nanijele veliku štetu usjevima u USK - Očekuje se poskupljenje poljoproizvoda

(Foto: igorstevanovic/shutterstock.com)
Poplave koje su u proteklih nekoliko dana pogodile Unsko-sanski kanton uzrokovale su ogromnu štetu u poljoprivrednoj proizvodnji, s obzirom na to da su pod vodom bile velike površine zasijane poljoprivrednim kulturama.

Prema riječima Huseina Selimovića, predsjednika Udruženja poljoprivrednika USK, štetu tek treba popisati i biće je vrlo teško sanirati.

- Poljoprivrednici su tek okončali proljetnu sjetvu, mnogi od njih su se zadužili, i sada je praktično sve propalo. Bez pomoći nadležnih institucija biće nemoguće sanirati štetu, tako da očekujemo reakciju, prije svega lokalnih i kantonalnih vlasti - istakao je Selimović.

U Poljoprivrednom zavodu USK kažu da će farmeri koji su zasijali površine određenim poljoprivrednim kulturama morati izvršiti njihovo presađivanja i sve bi to u konačnici moglo dodatno poskupjeti poljoprivredne proizvode.

- Ovakvi vremenski uslovi, znači poplave, višak vlage i niža temperatura pogoduju pojavi i razvoju biljnih bolesti i štetočina. Zbog toga se preporučuje da se obavi pravovremeno tretiranje poljoprivrednih kultura odgovarajućim preparatima - kaže Mehira Pervaz, direktorica Poljoprivrednog zavoda USK.

Ona je dodala da je već sada izvjesno kako će prinosi žitarica, povrća i ostalih poljoprivrednih kultura na području USK biti manji u odnosu na ono što je planirano.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.