Izvor: eKapija | Četvrtak, 16.05.2019.| 07:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Početak gradnje tunela u centru Beograda planiran za kraj 2020. godine - Investicija do 100 mil EUR

(Foto: Grad Beograd)
Plan detaljne regulacije tunela od Savske do Dunavske padine, koji bi trebalo da bude usvojen u četvrtak, 16. maja 2019. na sednici Skupštine grada, osnov je za izgradnju tunela koji će povezivati savsku i Dunavsku padinu, rekao je za eKapiju gradski urbanista Marko Stojčić.

On je naveo da je vrednost ovog infrastrukturnog projekta između 90 i 100 mil EUR, a početak gradnje očekuje se krajem sledeće godine.

Stojčić ističe da bi se izgradnjom tunela centralno gradsko jezgro rasteretilo od saobraćajnih tokova za 14%, prosječna brzina putovanja povećala za 10%, dok bi se ukupno vrijeme putovanja smanjilo za 10%.

Istraživanje Saobraćajnog fakulteta, dodaje on, pokazuje i da će se realizacijom ovog projekta emisija ugljen monoksida u centralnom gradskom jezgru smanjiti za 9%.

- Svi smo svedoci da saobraćaj u Beogradu funkcioniše otežano, a zbog velikog broja vozila preopterećeni su glavni tranzitni pravci. Prema podacima iz Transportnog modela Beograda 2015, kao i podacima iz brojanja saobraćaja, među najopterećenijim pravcima su saobraćajnice koje povezuju Savsku i Dunavsku padinu: Kneza Miloša–Takovska, Brankova–Terazijski tunel–Dečanska–Despota Stefana - navodi gradski urbanista.

(Foto: Grad Beograd)
Stojčić dodaje da najveći broj vozača koristi ove pravce isključivo za tranzit do konačnog odredišta van ovog pravca, pa je, kako kaže, planiranje tunela ispod Terazijskog grebena koji povezuje Savsku i Dunavsku padinu, "zapravo jedini pravi odgovor na smanjenje saobraćajne gužve na ovim opterećenim pravcima u centralnoj zoni".

On podseća da je Urbanistički zavod 2008. godine izradio Studiju Savskog amfiteatra i u svojim zaključcima naveo potrebu za planiranjem nove saobraćajne veze povećanog kapaciteta u ovom dijelu grada.

- U skladu sa rješenjem Plana generalne regulacije, trasa ove tunelske veze regulisana je posebnim planskim dokumentom. Tim rješenjem planirane su dvije tunelske cijevi ukupne dužine od oko 2km, sa portalima u Ulici Gavrila Principa, u zoni Ekonomskog fakulteta, odnosno Bulevaru Despota Stefana u pravcu Pačevačkog mosta, u zoni Policijske uprave za grad Beograd. Oko ovog ulaznog portala se planiraju po dvije saobraćajne trake koje zaobilaze portal sa obe strane - ističe Stojčić.

On navodi da je poseban izazov izgradnja zaštitnog pojasa iznad ulaznog portala u ulici Gavrila Principa koji se proteže do ulice Kraljice Natalije i Terazijske terase, u cilju očuvanja najvećeg broja postojećih objekata.

- Na taj način biće uklonjeno svega nekoliko manjih objekata u zoni ulaznog portala u tunel, koji su svakako predviđeni za zamjenu - zaključuje Stojčić za naš portal.

B. Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.