NavMenu

Da li će nova pravila o uvozu podmladiti vozni park u BiH?

Izvor: eKapija Srijeda, 15.05.2019. 12:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com)Ilustracija
Bosna i Hercegovina od 1. juna zabranjuje uvoz polovnih automobila sa motorom Euro 4 i novih automobila sa motorom Euro 5. Stupanjem na snagu odluke o minimumu standarda prilikom uvoza vozila biće moguć uvoz polovnih automobila samo ako ispunjavaju standard Euro 5 i novih sa Euro 6 motorom. Različita su mišljenja o tome da li će ta odluka doprinijeti podmlađivanju voznog parka u BiH, prenosi RTV Slon.

Prema zvaničnim, ali i procjenama udruženja koja se bave bezbjednošću saobraćaja, prosječna starost vozila u BiH je oko 17 godina. Dijelom je to i zbog toga što je uvoz polovnih vozila višestruko veći nego novih, zbog čega se postavlja i pitanje koliko su ta vozila bezbjedna, koliko zagađuju, a najviše koliko košta i njihovo održavanje.

Do kraja maja praktično će još moći biti uvožena vozila starija od 2009. U Evropi se ta godina računa kao početak proizvodnje vozila čiji motori ispunjavaju ekološku Euro 5 normu.

- Od 1. juna ove godine na snagu stupa odluka koju je usvojio Savjet ministara BiH, a što donosi promjene kod uvoza automobila u BiH u smislu da se od 1. juna mogu uvesti motorna vozila sa motorom Euro 5. Sama procedura uvoza ide na način da uvoznik prijavi vozilo za uvoz na graničnom prelazu. Tu dobija prolaznu carinsku prijavu na rok od deset dana i u tom roku mora izvršiti homologaciju vozila kod ovlaštenog tehničkog servisa, gdje se praktično dobija uvjerenje da vozilo zadovoljava minimalne tehničke uslove homologacije za uvoz u BiH - pojašnjava proceduru portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Ograničavanje uvoza na vozila koja ispunjavaju minimum Euro 5 normu predložila je Privredna komora FBiH i to na inicijativu ovlaštenih uvoznika i servisera vozila. Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić ističe da je odluku bilo važno donijeti upravo u vrijeme kada se u zemljama Evropske unije sa ulica sklanjaju vozila koja ne ispunjavaju Euro 5 normu.

- Mislim da bi bilo pogubno za BiH da postane, na neki način, sabirno mjesto za sve ono što EU više neće. Vi znate da je BiH takođe, pristupanjem Energetskoj zajednici obavezala za postizanje ciljeva u smanjenju emisija za buduće razdoblje. Mislim da sprovođenjem tih aktivnosti, zavisno od nivoa implementacije, biti neki efekti kao što je manje nesreća na cestama - objašnjava Jašarspahić.

Prema njegovim riječima vozila će biti ispravnija i biće manje zagađenje zraka, što znači i zdraviju životnu okolinu.

- Promovišući kupovinu novijih vozila dolazi na jedan način i više novca u budžetu BiH, ispunjavamo i uslove za prijem u EU smanjenjem emisija CO2 i slično - kaže.

(Foto: AppleDK/shutterstock.com)
Jašarspahić dodaje i da je usaglašavanje eko normi sa evropskim standardima bitno i zbog činjenice što se značajan dio komponenti za evropske proizvođače automobila proizvodi upravo u BiH.

- Da bi se dalje razvijala, potrebno je da ima što više malih kompanija koje proizvode komponente. Da bi se to dešavalo, potrebno je da ukupan ambijent i tržišta u regionu budu pristupačna za nova vozila. Sve je to indirektno vezano i zbog toga mi smatramo da bi ovim potezom i taj imidž BiH malo podigli - navodi potpredsjednik Privredne komore FBIH Mirsad Jašarspahić.


Predsjednik Udruženja za bezbjednost građana iz Banjaluke Milenko Jaćimović, iako pozdravlja novo ograničavanje uvoza automobila, ipak ističe da je tu osnovni problem što sa primjenom evropskih standarda ne raste i kupovna moć stanovništva. Rijetko koji automobil sa Euro 5 normom košta ispod 4.000 EUR i to će itekako uticati na prodaju vozila.

- Tu se uvijek postavlja pitanje, da li je i bosanskohercegovačko društvo ima kupovnu moć kada su u pitanju vozila sa Euro 5 normama. Možemo reći da će biti određenog zastoja u periodu oko pola godine kada je u pitanju kupovna moć građana i nabavka - smatra Jaćimović.

Posljednja odluka o uvozu automobila sa minimum Euro 4 normom donesena je 2016. Od nove godine je zbog najave uvođenja Euro 5 ograničenja kod uvoza primjetno povećanje uvoza automobila, pa je samo u prva četiri mjeseca ove godine, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, uvezeno gotovo 28.000 vozila.

- Povećanje se odnosi isključivo na polovna motorna vozila, jer smo u 2019. uvezli 24.519 polovnih putničkih motornih vozila, a u 4 mjeseca prošle godine 20.486 polovnih putničkih motornih vozila. Inače, vrijednost uvezenih putničkih vozila u ovoj godini iznosi 385 mil KM, a uvoznici su tom prilikom platili 78 mil KM dažbina prilikom uvoza vozila u BiH - rekao je Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BIH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nedavno je najavio i inicijativu za bescarinski uvoz vozila i na električni pogon, s ciljem smanjenja emisije izduvnih gasova i u BiH, prenio je RTV Slon.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.