Izvor: eKapija | Srijeda, 15.05.2019.| 10:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pčelarski centar u Brčkom proizvodi 300 košnica mjesečno - U planu osnivanje preduzeća

Ilustracija (Foto: Fotokostic/shutterstock.com)
Za Milana Dragičevića iz Udruženja Golub nema odmora. Udruženje pokrenuto od nekoliko entuzijasta u Brčkom, danas je izraslo u jednu od ključnih organizacija za promociju ruralnog razvoja, podizanje svijesti o zaštiti životne sredine i održive poljoprivrede.

- Udruženje je nastalo, prvenstveno, kao želja da se unaprijede uslovi života u ruralnim krajevima Brčko distrikta BiH. Članstvo Udruženja čine ne samo poljoprivredni proizvođači, već i stručnjaci iz raznih oblasti. Već smo imali niz uspješnih projekata u promociji turizma, radu sa zajednicom i dokazali smo da možemo napraviti važne iskorake za naše društvo - kazao je Dragičević.

U saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom, udruženje je pokrenulo Pčelarski centar u Brčkom navodi se na sajtu farmabih.ba.

- Uskoro kroz udruženje želimo registrovati i preduzeće kako bi mogli da svoje poslovne ideje širimo na ozbiljniji način te da realizujemo neke preliminarne dogovore oko izvoza naših proizvoda. U našem Pčelarskom centru u Brčkom se proizvode košnice svih tipova i to na najkvalitetniji i najsavremeniji način kada je u pitanju stolarski zanat. Kapacitet nam je oko 300 košnica na mjesečnom nivou što nije dovoljno ako bi se opredjelili na veći nivo rada koji predviđa izvoz i prodaju na veliko. No, mi smo ponosni i na svoje trenutne rezultate te vjerujem da prostora za napredak ima - poručuje Dragičević.

Osim košnica, u Pčelarskom centru proizvode i satne osnove po sistemu hladnog valjanja.

- Uz ovu liniju spojili smo i sterilizaciju pod pritiskom - u autoklavu, što na Balkanu niko još nije uradio. Da napomenemo, jedino sterilizacija u autoklavu na temperaturi od 135 stepeni celzijusa uz pritisak od 3,4 bara u trajanju od 30 minuta garantuje potpunu sterilizaciju voska. U planu smo da tražimo partnere za kupovinu dodatne opreme i mašine koje će nam omogućiti da zaposlimo oko 15 radnika, kako bismo dostigli odgovarajuće količine za kupce u inostranstvu - pojašnjava Dragičević.

Trenutno rade na realizaciji više pojedinačnih poslova kako bi bili što konkurentniji na tržištu, te proširenje proveli na najbolji mogući način. Sve to traži usavršavanje proizvodnje košnica i satnih osnova, nabavku novih mašina, nabavku repormaterijala odgovarajućeg kvaliteta, potpisivanje ugovora s pilanama kako bi osigurali osnovnu sirovinu za rad, nabavku čistog pčelinjeg voska te upošljavanje novih radnika.

U toku je i realizacija dodjele košnica koje sami proizvode mladim pčelarima koji su prošli pčelarsku obuku i koji žele da se nastave baviti pčelarstvom.

- Ključna pomoć USAID/Sweden FARMA II projekta je bila kroz nabavku dvije stolarske mašine i linije za izradu satnih osnova. Međutim, pored toga dobili smo mnogo dobrih savjeta i proširili smo svoje znanje. Poruka svim trenutnim i budućim proizvođačima je da nikada ne posustaju i da ne odustaju. Vrijedno da rade i da se trude maksimalno da unaprijede svoj posao - zaključuje Dragičević.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.