Izvor: eKapija | Srijeda, 15.05.2019.| 10:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Inovacije sa sajma poljoprivrede u Novom Sadu - Sistem za navodnjavanje sa mozgom i mašine koje međusobno komuniciraju (FOTO)

(Foto: eKapija)
Precizna poljoprivreda i uvođenje novih tehnolgija u poslednjim godinama sve više dobijaju na značaju. Poljoprivrednici shvataju da se situacija u agraru mijenja, te da je potrebno voditi računa o tome koliko se ulaže i kakvi su rezultati. Priliku da o ovome saznaju više imaju i na ovogodišnjem 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji traje do 17. maja.

Jedna od kompanija koja tradicionalno izlaže na ovoj manifestaciji, i to više od decenije, jeste Livona. Prikazuju opremu koja se tiče precizne poljoprivrede, a o čemu je riječ, za eKapiju je objasnio Aleksandar Ćorić, mašinski inženjer i šef prodaje u Livoni:

- Imamo dva simulatora na kojima je predstavljen rad automatskih sistema, koji se implementiraju u traktore, kombajne, samohodne prskalice i sistema koji navode samohodne mašine po parcelama zbog idealnih pravaca sastavnih redova u ratarstvu, povrtarstvu i voćarstvu.

Ova firma bavi se i opremom za geodeziju i geoinformacionim sistemima. Tako su izložili i dva drona koja mogu da se koriste u preciznoj poljoprivredi.

- Na osnovu jednog ili više preleta mogu da snime stanje usjeva na parcelama, kao i da se pomoću njih uradi digitalizacija parcele. Ako se priključne mašine povežu sa navigatorima, prema datim analizama mogu da rade varijabilno doziranje sjemena, đubriva, hemije. Poljoprivrednici na ovaj način tačno tretiraju i zemlju i usjeve onako kako to treba. Ovim ostvaruju maksimalni prinos, uz manja ulaganja i uštedu u radu - napominje Ćorić.

Posjetioci ovde mogu da se upoznaju i sa Trimble softverima, koji sve podatke objedinjuju na jednom mjestu.

- Dostupne su automatska sinhronizacija podataka i razmjena podataka između mašina na parceli, između kancelarije i mašine, kao i između mobilnog telefona, tableta, desktop računara i tableta gdje se mogu prenositi podaci u smislu navigacionih i graničnih linija onlajn u realnom vremenu - navodi naš sagovornik.

Dodaje da danas njihovu opremu na teritoriji Srbije, BiH, Makedonije i Hrvatske koriste i mala gazdinstva, sa 40, 50 hektara, kao i veliki proizvođači i industrija, koji rade od 10.000 do 40.000 hektara.

- Ova tenologija ima široku primjenu i svake godine se implementira 10% do 15% više opreme kod nas na tržištu. Nije riječ samo o bržem i lakšem radu za rukovaoca, nego se radi i o monitoringu i praćenju i na kraju kalkulacija šta se u sezoni uradilo i gdje se uštedilo - zaključuje Aleksandar Ćorić.

Sistem za navodnjavanje sa mozgom
Kompanija Avital predstavila se opremom za navodnjavanje, profesionalnim sistema, kao i opremom za prečišćavanje voda i protivmraznu zaštitu. Ove godine skoncentrisani su na digitalizaciju u poljoprivredi i prikazuju svetski novitet kompanije Netafim.

- Predstavljamo nešto najnovije na svetskom tržištu - NetBeat. To je prvi sistem za navodnjavanje sa mozgom. Radi se o kompjuteru koji ima mogućnost da prikuplja podatke sa terena i da ih analizira uz pomoć agronoma i pomoćnog servisa. Te podatke ponovo šalje u glavnu kontrolnu jedinicu i daje instrukcije kako da ta jedinica upravlja sistemima za navodnjavanje. To je nešto što ne postoji na svetskom tržištu - otkrila je Olivera Lukačević, direktor prodaje u firmi Avital.

NetBeat je tehnologija kojom može da se upravlja i sa pametnog telefona, a vrlo je jednostavna za korišćenje. Koristi cloud tehnologiju za prikupljanje podataka. Namijenjena je i malim proizvođačima, kao i onima koji imaju velike posede.

Aleksandra KekićFotogalerija
Livona i Avital na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.