Izvor: eKapija | Srijeda, 15.05.2019.| 09:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Amazon daje novac zaposlenicima da napuste kompaniju i pokrenu vlastiti biznis

(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Amazon Jeffa Bazosa ponudio je svojim zaposlenicima 10.000 dolara da odu iz kompanije i osnuju startap koji će se baviti dostavom paketa. Uz tih 10.000 dolara, Amazon nudi da im plati i bruto iznos tri posljednje plate.

Ova njihova ponuda nastavak je Amazonove inicijative koju su pokrenuli prije pet godina i kojom su sugerisali ljudima da ne ostaju u kompaniji ako to stvarno ne žele, prenosi telegram.hr.

Tada je predsjednik Uprave Jeff Bezos govorio o pokretanju programa Pay to Quit (Plaćamo da daš otkaz). No, sada su otišli i korak dalje.

- Mi želimo da u Amazonu rade ljudi koji žele biti ovdje - kazao je prije godinu dana portparol Amazona za CNBC.

Ovaj posljednji potez povezan je i s nastojanjima Amazona da otvori nove mogućnosti i kanale isporuke. S tim je ciljem i prošle godine pokrenuta inicijativa Delivery Service Partners u sklopu koje su samostalni preduzetnici na svoja dostavna vozila stavljati logotip Amazon Prime, piše CNBC.

- Od kada smo u junu 2018. lansirali program Service Partner, Amazon je omogućio stvaranje više od 200 novih malih preduzeća koje su angažovale hiljade lokalnih vozača za isporuku paketa klijentima Amazona. Ove godine planiramo dodati još stotinu novih kompanija, počevši od zaposlenika koji su postali vlasnici kompanija. Osim toga, ova ponuda programa proširila se na zaposlenike u Velikoj Britaniji i Španiji - navode u Amazonu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.