NavMenu

Ako ste digitalizovani znači da ste u igri - Za MSP sektor Zapadnog Balkana tehnologija je nužnost, ne opcija

Izvor: eKapija Utorak, 14.05.2019. 14:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zapp2Photo/shutterstock.com)Ilustracija
Na putu razvoja i održavanja pozicije u igri sa velikim igračima, mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu danas se suočavaju sa velikim izazovima, a najprije u uslovima i imperativu sprovođenja digitalne transformacije. Kako je rečeno na jednom od panela posvećenoj upravo ovoj temi na ovogodišnjem Godišnjem sastanku EBRD-a u Sarajevu, digitalizacija više nije opcija, već moranje.

Baš na tom putu glavni izazov je kako pomiriti IT trendove i tehnologije sa određenom industrijskom granom, kako biti efikasan, šta moraju biti prvi koraci i kako obezbijediti finansije za taj veliki cilj.

Georgina Baker, potpredsjednik Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za region Latinske Amerike, Kariba, Evrope i Centralne Azije, kaže da banke sa kojima je sarađivala na našim prostorima i nisu baš spremne finansirati mala i srednja preduzeća.

- Zato je cilj IFC-a da nađe način da pomogne tim bankama, da im damo savjete u kom pravcu da idu i pokažemo da trebaju i mogu razumjeti potrebe malih i srednjih preduzeća. Banke zaista trebaju da im daju kredite. Ako se to radi a da se ne shvataju potencijalni rizici, onda mogu nastati problemi. Bitno je biti svjestan kakav je put razvoja MSP sektora i omogućiti im lakši pristup finansijama. To je od fundamentalnog značaja - rekla je Baker.

Navela je kako se u mnogim zemljama uključuju vlade i banke da obezbijede novac za MSP sektor i takve države mogu biti dobar primjer za ostale.

- To je istovremeno i javni i privatni izazov, kako bi se ostvario jedan dobar cilj - ojačati MSP sektor. Takođe, treba razumjeti tehnologiju u koju se investira, što je opet izazov za banke. Preduzeća moraju imati digitalne strategije, inače su gotova - istakla je Baker.

Kako je tekao put digitalne transformacije jordanske firme Eon Dental NV koja se bavi izradom dentalne opreme koristeći CAD/CAM i 3D tehnologije opisao je njen direktor, Qais Sabri, koji kaže da su hrabro ušli u ovaj proces, spremili strategiju i izvršni tim. Kasnije je, kaže, digitalizacija promijenila njihov poslovni model, što im je opet bio izazov.

- Prvi naš korak u procesu digitalizacije je razvoj aparata za ispravljanje zuba bez žica. Shvatili smo da imamo nove alatke i gledali načine da ih uključimo u postojeći rad, a sve kako bismo napravili nešto drugačije. Digitalizacija nam je omogućila da donosimo prave odluke, da budemo bliži klijentima, što ranije nije bilo moguće. U procesu digitalizacije, u odnosu na tradicionalan pristup, idemo direktno ka klijentima, i to mijenja narativ - istakao je Sabri.

Navodi da je jako važno imati edukovan kadar koji će kreirati određene digitalne modele. To može, kako kaže, izgledati komplikovano kada se gleda spolja, ali su oni željeli pojednostaviti pristup i prihvatili su činjenjicu da digitalizacija pruža dodatnu vrijednost.

- Nismo išli na stručne rasprave, već smo gledali kako da to inkorporiramo u naš biznis. Onda smo prešli na plan izvršenja, ali jedna od ključnih poruka koju želim prenijeti je sljedeća: najvažnije je imati strategiju i to se može desiti ako imate izvršni tim koji u potpunosti prihvatio digitalni način razmišljanja i onda je on kaskadno spušten na donje nivoe organizacije, kako bismo mogli da izvedemo tranziciju odozdo prema gore. Kada govorimo o izvršenju, nije bilo lako, ali smo zaposlili tehničkog direktora koji je uspio premostiti jaz između onog što nam nudi tehnologija i postojećeg rada. Tako je napravljena mapa puta i krenuli smo dalje. Zanimljivo je to što smo u slučaju naše firme u procesu digitalizacije dobili novi pravac koji nije bio u skladu sa postojećim poslovnim modelom i onda smo shvatili da nam to daje priliku za transformaciju biznisa. To smo iskoristili za novi proizvod i novi tehnološki tok rada - objasnio je Sabri.

Ilustracija (Foto: Zapp2Photo/shutterstock.com)Ilustracija
Prema njegovim riječima, status quo nije dobra opcija, jer kompanija koja nije ušla u digitalnu transformaciju ostaje udaljena od klijenata, oni se otuđuju jer ih kompanija navikava na stare platforme.

- To je vjerovatno jedan od najvećih izazova o kojima jedna kompanija mora da razmišlja, osim izrade digitalne strategije i biranja izvršnog tima - poentirao je Sabri.


Duško Radović, vlasnik i generalni direktor špediterske firme Transfera iz Beograda, naveo je da je digitalizacija u ovom sektoru već odavno nužnost. Oni kao kompanija sa 200 zaposlenih i prošlogodišnjim prihodom od 35 mil EUR, kontorlišu 300 pošiljki, što je dovoljan podatak da se shvati kolika je važnost dobre online platforme za praćenje pošiljaka. Kaže da su sarađivali sa EBRD-om i dobijali grantove za projekte.

- Da li bankari prepoznaju naše potrebe? Moj odgovor je i da i ne. Veliki igrači koji su naša konkurencija ulaže ne samo u tehnologiju i znanje, već i prodaju i marketing, zato je veliki izazov opstati u toj igri. Upravo je digitalizacija omogućila da u ovoj igri pratimo naše pošiljke i omogućimo to našim klijentima. Možete pretpostaviti koliki to onda budžet mora biti, a koliki je tek budžet konkurencije.

Ono što je realnost, prema Radovićevim riječima, je da kamiondžije iz Srbije na putu ka EU čekaju po 12 sati na carini.

- To itekako utiče na konkrentnost naše zemlje i ekonomije i mi sa te strane gubimo. To su svakodnevne stvari sa kojima se suočavamo. Kada kupite aplikaciju za praćenje pošiljaka, to je dodatna vrijednost u vašoj kulturi i vještinama. Izazov je naći dobar kadar da napravi platformu prema vašim potrebama.

Tatjana Zabasu Mikuž, menadžing partner u fondu rizičnog kapitala South Central Ventures, kaže da su oni inicijalno orijentisani na digitalne talente i uzbudljive tehnološke startape na Zapadnom Balkanu.

- Bavimo se kompanijama koje su prigrlile tehnologiju od samog početka, koje uzimaju proizvode sa tržišta i dalje ih tehnološki razvijaju. Ono što vidimo jeste da u regionu ima dosta tehnoloških talenata. Kada se jednom dođe na dobru ideju, mislim da se može uraditi mnogo dobrih projekata.

Kompanije u koje oni ulažu imaju inovativna rješenja i podržavajući ih indirektno doprinose digitalizaciji tradicionalnih indstrija.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.