NavMenu

Oleg Deripaska postigao dogovor sa zapadnim bankama: Rusal reprogramira 7,4 mlrd. USD duga

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 04.08.2009. 09:07
Komentari
Podeli

Ruska kompanija "Rusal", koja je u vlasništvu posrnulog tajkuna Olega Deripaske, dogovorila je sa zapadnim kreditorima osnovne uslove za reprogramiranje duga koji iznosi 7,4 milijarde dolara.

To je najveće reprogramiranje duga u korporativnoj historiji Rusije, a do četvrtog tromjesečja 2013. godine kompanija će morati kreditorima otplatiti pet milijardi dolara. Istovremeno "Rusal" mora da zamrzne isplatu dividendi, sve dok se odnos neto duga prema profitu prije izmirenja obaveza ne smanji na tri prema jedan.

U prve četiri godine "Rusal" će dug servisirati novčanim isplatama, čija će se visina određivati prema operativnim rezultatima poslovanja kompanije. Dio kamata "Rusal" će plaćati u gotovini po stopi od 1,75 odsto do 3,5 odsto preko Libora, dok će preostali dio kamata biti kapitalizovan. Nakon četiri godine "Rusal" može refinansirati preostali dio duga na još tri godine i to pod tržišnim uslovima.

Ukupan dug "Rusala" iznosi 16,8 milijardi dolara, a narednih mjeseci kompanija planira potpisati sporazume o reprogramiranju i s ruskim bankama, kojima duguje 2,1 milijardu dolara.

Deripaska, ruski aluminijumski magnat i nekad najbogatiji čovjek Rusije, suočio se s gubljenjem kontrole u kompaniji "Rusal" zbog pritiska dugova i drastičnog pada cijene metala na svjetskim berzama usljed globalne ekonomske krize. "Rusal" je dužan u čak 70 inostranih banaka među kojima su ABN Amro, Citigroup, BNP Paribas i Merrill Lynch. Spekulisalo se da su pojedine banke bile spremne da dug pretvore u akcije "Rusala", ali je Deripaska kategorično odbio te prijedloge insistirajući na reprogramiranju dugovanja.

Četrdesetjednogodišnji Deripaska je prema listi najbogatijih ljudi svijeta koju objavljuje američki poslovni list "Forbes" prošle godine izgubio 88 odsto imovine zbog sloma ruskog tržišta kapitala i pada cijena aluminijuma na sedmogodišnji minimum. Deripaska je, kako je izračunao "Forbes", izgubio 24,5 milijardi i njegovo carstvo se istopilo na samo 3,5 milijardi dolara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.